1497019549904.jpg

Fiecare dintre noi este diferit şi unic, dar involuntar ne încadrăm cu toţii în unele obişnuiţe comune. Vârsta, la fel, poartă în sine o asemănare de caracteristici între persoane. Care sunt perioadele vieţii care au fost catalogate ca fiind cele mai fericite, creative sau pline de siguranţă?

Rezultatele studiilor și anchetelor au fost destul de diverse, dar există câteva teme comune care fac anumite vârste să pară „mai bune”. Însă este important să ţinem minte că atingerea fericirii, a încrederii și a creativității este mult mai iluzorie și nu implică neapărat atingerea unei zile de naștere clare.

La vârsta de 23 şi 69 de ani: Eşti cel mai fericit!

Un studiu din 2013, realizat de Școala de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, a constatat că după analizarea datelor de la 23.000 de respondenți germani cu vîrste cuprinse între 17 și 85, „bunăstarea umană urmează o formă de U peste vârstă”, atingând vârsta de 23 de ani și din nou la 69 de ani. Conform Bustle, tinerii au așteptări foarte mari pentru satisfacția generală. Aceste așteptări diminuează alături de provocările legate de vârstă, locurile de muncă și creșterea unei familii, precum și scăderea totală a satisfacției. În jurul varstei de 50 de ani, cercetatorii au descoperit că satisfacţia vieţii creşte din nou, atingând vârful la 69.

25 de ani: Perioada creativităţii maxime

Cercetătorii din Paris au măsurat gândirea neliniară aleatorie și luarea deciziilor la participanții cu vârste cuprinse între 4 şi 91 ani, pentru a deduce capacitățile de creativitate și rezolvarea problemelor. Ei au constatat că persoanele în vârsta de 20 de ani sunt profesioniști la a fi „atât de aleatorii”. Studiul a constatat că, după ce a condus aproximativ 3400 de participanți la o serie de sarcini, capacitatea de a imita răspunsuri aleatorii a atins un vârf de aproximativ 25 de ani. Cu fiecare deceniu care trece, răspunsurile au ajuns să semene mai degrabă cu un tipar cunoscut.

După 65 de ani: Cel mai încrezut în sine şi în imaginea sa

Un sondaj din 2014, la care au participat 80.000 de americani adulți, a constatat că în corpul său a crescut după vârsta de 65 de ani. Seniorii s-au simțit mai bine cu privire la apariția lor, decât cei de la vârsta de 20 și 30 de ani. Respondenții au evaluat modul în care s-au simțit în legătură cu afirmația „Întotdeauna vă simțiți bine despre aspectul fizic” pe o scară de cinci puncte și seniorii au câștigat. 66% dintre cei cu vârsta de 65 de ani și mai mult au fost de acord  cu declaraţia, în timp ce doar 61% dintre tinerii 18-34 de ani au făcut acest lucru. Se pare că aspectul fără riduri nu duce neapărat la confort și încredere.

Chiar şi în cazul în care nu te înscrii în nici una din categoriile de vârstă, îţi poţi crea singur perioada cea mai frumoasă a vieţii!

Preluat de la: Zugo.md