cover.jpg
De 15 ani, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC este asociația-umbrelă, care reprezintă vocea sectorului TIC din Moldova, iar expertiza specializată și consultanța referitoare la diferite acte legislative și normative vizează îmbunătățirea ecosistemului TIC existent în Moldova.

Marina Bzovîi, directoare executivă ATIC: „ATIC, deja de 15 ani și-a asumat rolul de advocacy pentru sector. Din activitățile curente în care ATIC este implicat pot să enumăr foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei, unde asociația și prezidează grupul de lucru ad-hoc, creat pe platforma consiliului economic, pe lângă Prim Ministru, dezvoltarea reglementărilor din domeniul protecției datelor cu caracter personal, setarea priorităților sectorului dar și multe altele. În cadrul ATIC, activitățile tehnice sau discuțiile tehnice cu membrii au loc în cadrul celor cinci comitete din cadrul Asociației, unde membrii au ocazia să se întâlnească, să pună la masa de discuții bunele practici pe care le au în cadrul entităților, atât locale cât și internaționale, dar și o ocazie nemaipomenită de a pune în discuție orice reglementări noi, care creează impedimente în cadrul companiei sau a sectorului.”

În cei 15 ani de activitate, ATIC a avut o contribuție enormă pentru modificarea cadrului legal pentru dezvoltarea sectorului IT

Iar în această perioadă au fost elaborate peste 30 de inițiative de advocacy, mai mult de 100 de luări de poziție, au fost înregistrate participări active la zece grupuri de lucru legate de politici, au fost create o serie de ghiduri, inclusiv un ghid de buzunar juridic pentru domeniul TIC și participări la 300 de întâlniri tehnice.

Asociația Națională a Companiilor TIC a fost un promotor și un contribuitor pentru dezvoltarea unui inițiative. Inclusiv datorită suportului oferit de partenerii relevanți din sector au fost introduse stimulente fiscale pentru specialiștii IT, a fost creat mediului propice pentru funcționarea parcurilor IT și a fost adoptată inițiativa IT Visa.. Sectorul IT s-a dezvoltat vertiginos în ultimii cinci ani, iar vânzările au crescute de la 2,1 miliarde de lei la 7 miliarde de lei, în timp ce ponderea PIB-ului industriei a crescut de la 0,8 % la 3,4 %.

<!–

–> <!–

–>

În cei 15 ani, am continuat să fim membri activi ai Consiliul Economic de pe lângă Prim Ministru, unde am fost responsabili de digitalizarea economiei, ai Comisiei Startup Viza, platforma consultativă a societății civile pe lângă Parlamentul Republicii Moldova, ai Grupului de lucru tripartit pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Grupului de lucru privind proiectele de lege cu privire la Protecția Datelor cu Caracter Personal, ai Comisei de evaluare a activității parcurilor pentru tehnologia informației, ai Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal, ai Grupului de lucru pentru crearea „Consiliul consultativ pe securitate informațională”.

Pentru următorii ani, ATIC își propune să promoveze dezvoltarea sectorului, să contribuie la dezvoltarea capitalului uman, să promoveze competitivitatea regională a sectorului IT, să susțină digitalizarea la nivel național și că consolideze ponderea PIB-ului industriei.

https://www.youtube.com/watch?v=SRY4X7k_FwY

Preluat de la: diez.md