1545158509680.jpg

Seara în care vine moș Nicolae este o tradiție frumoasă și o bucurie pentru fiecare familie, copiii find cei mai nerăbdători de a primi darurile bătrânului în cizmulițe. Regula cu numărul 1 este, după cum știu toți, ca încălțămintea fiecăruia să fie bine curățată.

În Republica Moldova, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe data de 19 decembrie, când fiecare așteaptă dimineața, pentru a-și găsi cadoul din papuci.

Așadar, iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre această sărbătoare.

1. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas, acesta fiind cel care a inspirat numele.

2. Sfântul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec, care s-a născut în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343.

3. Tradiția șosetelor vine de la Moș Nicolae – acesta făcea daruri secrete copiilor și unul dintre ele era să pună monede în șosete.

4. În popor, se obișnuiește ca, în această noapte, copiii cuminți primesc dulciuri și jucării, iar cei obraznici – nuielușe.

Deoarece acesta este și un personaj mitic, în legendă se spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le noaptea daruri de zestre. Auzind că tatăl fetelor dorea să vândă casa sărăcăcioasă în care trăiau, pentru un trai mai bun, Sfântul Nicolae le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş, o pungă cu galbeni.

Aceeași situație s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată, iar la ce-a de-a treia, tatăl a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine. Astfel, când tatăl stătea la pândă, Sfântul Nicolae s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajuns drept într-o şosetă pusă la uscat.

Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să nu spună secretul pe care l-a văzut, dar acesta nu a putut fi ţinut. De atunci şi până azi, în fiecare noapte, Sfântului Nicolae aduce daruri celor dragi.

Preluat de la: zugo.md