messenger.jpg
Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât și în engleză.

Odată accesat, acel link nu duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.

În unele variante, linkul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea linkului poate duce la instalarea de software malițios.

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul vostru, de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

<!–

–> <!–

–>

Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul „seamănă cu tine”, este puternic indicat să nu accesați linkul furnizat. Totuși, în cazul accesării linkului, este recomandat să:
# Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA);
# Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces;
# Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

Preluat de la: diez.md