iarna-2.jpg
Pășim în cea mai așteptată lună a întregului an. Luna zăpezii, luna speranței, luna Crăciunului, luna magiei și a dispoziției bune, care pare a crește ca pe drojdie datorită beculețelor și playlist-urilor muzicale. Luna mirosului de citrice, luna focului din cămin și a brazilor. Luna în care un frumos gest poate deveni o frumoasă amintire, iar momentul în care înțelegi importanța acestei luni, se trezește o imensă dorință de a afla cât mai multe despre ea. Istoria, tradițiile, simbolurile și legendele te pot fermeca și motiva la un sfârșit de an cât mai încântător.


Istorie

Inițial Decembrie a fost cea dea zecea lună a calendarul Roman (153 î.h.), de unde a și provenit numele său de „Decembrie”, având rădăcină din latinul decem tradus ca „zece”. Acel prim calendar Roman, deținea 10 luni, ciclul anual începându-se în martie și finalizându-se în decembrie. Sezonul rece era omis căci condiții sale friguroase nu permiteau desfășurarea activităților militare, agricole sau civile, atât de importante pentru oamenii de atunci. Astfel, cunoscutele luni ianuarie și februarie au fost introduse în calendar abia în jurul anului 700 î.h., decembrie fiind scurtat de la 30 la 29 de zile, dar cu începerea următorului calendar, cel Iulian, s-au adăugat încă 2 zile, decembrie având deja 31 de zile calendaristice.

Semnificație numerologică

În prezent, decembrie este cea de a-12 lună a calendarului Georgian, și dacă ar fi să adunăm 1+2, vom obține 3, cifră care în ezoterică reprezintă numărul perfect, în religia creștină Sfânta Treime, iar pentru vechii egipteni numărul era asociat cu cosmosul, datorită celor trei elemente ale sale: cerul, pământul şi duat-ul (o zonă intermediară). În acest an, decembrie, este asociat cu cifra 8 a universului care semnifică bani, creștere în carieră și putere. În această lună este bine să vă întrebați care vă este scopul în carieră? Pentru cine sau pentru ce lucrați? În ce credeți? Care vă sunt ambițiile? Produceți sau nu impact în societate? Care vă sunt resurse pentru îndeplinirea obiectivelor propuse? Sunteți gata pentru o nouă energie în viața dvs? Sunteți pregătiți pentru o nouă avansare? Vă este oare vizibilă contribuția la postul de muncă? Sunteți unde v-ați dorit să fiți sau trebuie să mai munciți pentru scopul?

Full Cold Moon

Sau Luna Rece, este denumirea Lunii din Decembrie. Luna plină a acestei perioade va începe pe 4 decembrie, în jurul orei 9.44 și se va sfârși pe 27 decembrie, la ora 06.26. Vom putea admira Luna în „plina” ei frumusețe pe 19 decembrie, în jurul orei 6.37. Prin ce se va deosebi aceasta de celelalte? Prin traiectoria ei distinctivă! În această lună, celestul va atârna deasupra orizontului pentru o perioadă mai lungă de timp.

Lista zilelor internaționale din decembrie

# 1 decembrie: Ziua Mondială de combatere a SIDA;
# 2 decembrie: Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei;
# 3 decembrie: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități;
# 5 decembrie: Ziua Mondială a Solului și a Voluntarilor;
# 7 decembrie: Ziua Internațională a Aviației Civile;
# 9 decembrie: Ziua Internațională a Anticorupție;
# 10 decembrie: Ziua Drepturilor Omului;
# 11 decembrie: Ziua Internațională a Munților;
# 13 decembrie: Ziua Etniei Tatare din România;
18 decembrie: Ziua Internațională a Migranților și Limbii Arabe;
20 decembrie: Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor.

Crăciunul

Crăciunul în Republica Moldova este celebrat în fiecare an la 7 ianuarie, pe stil vechi, și la 25 decembrie, pe stil nou. În 2013, parlamentul a declarat oficială data de 25 decembrie ca zi oficială în care se celebrează Crăciunul, însă o bună parte a cetățenilor încă se opun schimbărilor și sărbătoresc Crăciunul, cum s-au obișnuit, pe 7 ianuarie. Crăciunul este o sărbătoare creștină care celebrează Nașterea Domnului Iisus Hristos, 93,34 % din populația țării fiind reprezentanți a religiei ortodoxe.

Geminid Meteor Shower

Geminide este una dintre cele mai aștepte ploi de stele, cunoscută pentru amploarea meteoriților căzuți din constelația Gemeni, care ajung la 100 de meteori pe oră. Ploaia de stele va putea fi vizibilă în noaptea de pe 13 spre 14 decembrie. Cu Luna plină, începută pe 4 decembrie, în momentul ploii de stele, aceasta va putea fi vizibilă în amploare de 77 %. Se așteaptă a fi o priveliște „meteorică”.

Solstițiul de Iarnă

Marți, 21 decembrie, ora 17.59, va începe iarna astronomică. Numită în popor și mijlocul iernii, solstițiul de iarnă este momentul în care Pământul în timpul rotației sale de-a lungul orbitei se află în fața soarelui, astfel încât în emisfera nordică e timp de iarnă, iar în cea sudică timp de vară. Din acel moment noaptea e mai lungă ca ziua, iar noi ne felicităm cu sosirea oficială a iernii!

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Sursă foto: depositphoto.com

Preluat de la: diez.md