1494154174601.jpg

7 mai este declarată Ziua Mondială a Râsului. Noi te îndemnăm să sărbătoreşti această zi aflând 25 de curiozităţi amuzante despre râs!

1. Oamenii au început să râdă, înainte de a începe să vorbească
Savanţii consideră că râsul a fost o metodă de comunicare şi formare a legăturilor între oamenii acum milioane de ani. Acest proces este atât de bine întipărit în creierul uman, încât bebeluşii încep a imita râsul, începând cu a 17 zi din viaţă.

2. Şobolanii râd când sunt gâdilaţi
Aceste animale pot fi observate râzând când sunt în grupuri mari şi cu cât mai mult timp petrec cu semenii săi, cu atât mai mult râd.

3. Noi râdem de 30 de ori mai mult, când suntem în compania altora, decât atunci când suntem singuri, iar numai 10% din acest amuzament se datorează glumelor. Exact ca şi acum milioane de ani, noi folosim râsul ca o formă de creare a relaţiilor interumane.

4. Râsul previne durerile şi îţi menţine corpul sănătos.
A fost demonstrat că acesta scade nivelul colesterolului în organism, scade nivelul de stres şi este un bun exerciţiu pentru plămâni şi sistemul respirator.

5. Creirul uman poate diferenţia râsul sincer de cel fals
Putem forţa zâmbetul, dar râsul propriu-zis este uşor detectat de creier. Când urechea îl aude pe cel veritabil, se intensifică activitatea în cortex, zona responsabilă de perceperea sentimentelor şi emoţiilor umane.

6. Persoanele cunoscute par mai amuzante
Noi ne simţim mult mai atraşi de glumele celor pe care deja îi cunoaştem. Aceasta este şi explicaţia comedienilor de stand-up, care petrec mult timp pentru a face cunoştinţă şi a „încălzi” publicul înaintea începerii show-ului.

7. Râsul nu ne face mai supli
Sunt multe teorii care zic că râsul ne dezvoltă muşchii şi ne ajută să slăbim. Din păcate, nu este adevărat. Deşi râsul intensifică bătăile inimii cu 10-20%, ardem doar 10-40 calorii timp de 10 minute. Ar trebui să râdem 3 ore non-stop, pentru a ne debarasa de caloriile dintr-un pachet mic de chipsuri.

8. Cuplurile care râd împreună sunt mai trainice
În timpul râsului se elimină o cantitate înaltă de endorfină (hormonul fericirii), iar dacă acest proces fizic este trăit în preajma unei persoane dragi, relaţia devine mai puternică.

9. Simţul umorului poate fi transmis genetic
Un set de gene din corpul uman este responsabil de transmiterea ereditară a sensibilităţii emoţionale faţă de factorii externi. Aceaste gene sunt, de asemenea, responsabile şi pentru stările depresive.

10. Râsul îţi asigură longevitatea
Savanţii au demonstrat că 15 minute de râs zilnic, îţi lungesc durata vieţii cu 2 zile.

11. Cafeaua poate fi înlocuită cu o partidă de râs
Dacă nu îţi place cafeaua sau nu poţi consuma cofeină, nicio problemă. Amuză-te la scurt timp după trezire şi vei simţi efectul înviorător.

12. Există o ştiinţă care studiază râsul
Cu adevărat, sunt oameni de ştiinţă care studiază râsul. Mai mult decât atât, este o întreagă ramură a ştiinţei, numită gelotogie, care se ocupă de procesele din corpul uman în timpul râsului.

13. Copiii râd de 3 ori mai mult decât maturii
Un studiu a urmărit acest proces în viaţa unui copil şi în viaţa unui adult. Rezultatele înregistrate au fost 1 la 3. În timp de adultul râde o singură dată, copilul reuşeşte să se amuze de 3 ori.

14. O persoană matură râde de aproximativ 13 ori pe zi
Foarte straniu, dar numai 1 – 2 ori suntem amuzaţi de glume.

15. Femeile râd mai mult decât bărbaţii
La fel cum copiii tind să râdă mai mult decât adulţii, femeile sunt mult mai des amuzate decât bărbaţii.

16. Râsul este contagios
Acesta este şi motivul „râsului din fundal” în show-urile televizate. Când îi auzi pe alţii amuzaţi, instinctiv devii şi tu vesel.

17. „A muri de râs” nu este doar o expresie, ci o realitate
Deşi sunt foarte puţine cazuri înregistrate, totuşi oamenii pot muri de râs. Filozoful grec Chrysippus din Soli a murit din cauza că a râs de propria glumă prea mult timp.

18. Râsul necesită o sincronizare precisă
În timpul conversaţiilor, oamenii fac râsul să apară strict la sfârşitul enunţurilor. Chiar şi cei care comunică în limbaul semnelor fac acest lucru.

19. Eşti mai atractiv, dacâ râzi
Un studiu al reţelelor de socializare a demonstrat că atât femeile, cât şi bărbaţii sunt mult mai atraşi de persoanele care râd. Mai mult decât atât, pe site-urile preconizate pentru a face cunoştinţă simţul umorului este o cerinţă mult mai populară decât inteligenţa, starea financiară sau educaţia.

20. Există „instrumente” speciale, care pot amuza pe oricine
Nu sunt unelte propriu-zise, ci tehnici care provoacă râsul. Una dintre cele mai populare este ecranizara videorilor cu persoane care încearcă să nu râdă. Paradoxal, nu?

21. Râsul este bun pentru memoria ta
În universitatea Loma Linda din California a fost făcut un experiment pe acest subiect. Au participat două grupuri a câte 20 de adulţi. Primul grup a fost amuzat, al doilea nu. După un timp le-a fost testată memoria de scurtă durată şi grupul nr.1 a avut o reuşită de 43,6%, pe când cel de-al doilea, de numai 20%.

22. Nu te poţi gâdila singur pe tine
De ce? Este imposibil să îi faci o surpriză propriului creier. Acesta prezice senzaţia care va fi făcută de degetele tale, ceea ce nu stresează corpul. De asemenea, nu poţi fi gâdilat de o persoană care îţi displace, deorece aceasta nu îţi poate provoca râsul.

23. Diafragma are spasme când râdem
Aceasta provoacă şi dificultatea respirării şi exprimării gândurilor. Acelaşi proces este prezent şi în schimbarea bruscă a temepraturii corpului, ca scufundările într-o piscină rece, pe timp de vară.

24. Dacă râzi, poţi avansa în carieră
Angajaţii care zâmbesc sau râd par mult mai stabili şi încrezuţi în sine. În primul rând, arată o atitudine plăcută, necesară în lucrul cu clienţii. De asemenea, demonstrează că poţi gestiona bine stresul, ceea ce este foarte important într-un colectiv.

25. Zâmbetul necesită acțiunea a aproximativ 5 – 53 de mușchi faciali, în funcție de tipul de zâmbet.

Râsul poate mai multe aduce beneficii dacă îl practicăm mereu şi din toată inima!

Culegere și adaptare: Liuba Țobenco

Preluat de la: Zugo.md