jr-korpa-JXb5j1vdWSI-unsplash.jpg
Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în noiembrie 1 999. Ideea de a sărbători Ziua Internațională a Limbii Materne a fost inițiativa Bangladeshului. Adunarea Generală a ONU a salutat proclamarea zilei în rezoluția sa din 2002.

La 16 mai 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut statelor membre „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor folosite de popoarele lumii”.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), la fiecare două săptămâni o limbă dispare luând cu ea o întreagă moștenire culturală și intelectuală. Cel puțin 43 % din cele 6 000 de limbi vorbite în lume sunt pe cale de dispariție. La nivel global, 40 % din populație nu are acces la educație într-o limbă pe care o vorbește sau o înțelege.

Ziua Internațională a Limbii Materne este sărbătorită în fiecare an pe 21 februarie pentru a promova diversitatea lingvistică și culturală și multilingvismul.


În anul 2021, limba română a devenit a doua cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor.

O cercetare efectuată de Institutul de Servicii Externe al Departamentului de Stat al SUA plasează limba română printre limbile care pot fi învățate ușor de către un vorbitor de limbă engleză – aproximativ în 23 – 24 de săptămâni.

Limba română ocupă locul 40 în topul celor mai vorbite limbi din lume, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi. Limba, cu toate dialectele ei, este vorbită oficial în 20 de ţări: Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Israel, Kazakhstan, Kârgâzstan, Moldova, Mozambic, Rusia, Serbia,Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Statele Unite, Uzbekistan.

Preluat de la: diez.md