smiling-bussiness-woman-reading-contracts-from-folder-isolated-white-wall.jpg
În ultima perioadă de timp, schimbările care au loc pe plan mondial dictează un val de reprofilări pe plan profesional. Tot mai mare este numărul persoanelor care își doresc schimbarea domeniului de activitate, fie că sfera în care activau se află într-un moment de stagnare, fie că nu sunt mulțumiți de salariul pe care îl au sau pur și simplu își doresc ceva nou.

Ce este reprofilarea profesională? 

Reprofilarea profesională sau reconversia profesională este schimbarea domeniului de activitate, a sferei în care ai activat și respectiv obținerea unui job care nu are nici o tangență cu ceea ce ai făcut anterior. 

Când este momentul potrivit pentru reprofilarea profesională? 

Nu există un anumit moment potrivit. Răspunsul este oricând, indiferent că ai 25 sau 50 de ani. Mulți dintre angajatori apreciază nu atât experiența, cât atitudinea pe care o ai, dorința de a învăța și capacitatea de a asimila lucruri noi și de a pune în practică informația ce ți se oferă. Dacă ai absolvit facultatea și ai înțeles că  domeniul ales nu este potrivit pentru tine, atunci nu te descuraja. Dacă lucrezi de ani buni într-o companie și simți că ai stagnat și nu te mai dezvolți, iarăși nu este cazul să fii cu moralul la pământ. Informează-te din timp și din surse veridice, urmează cursuri sau stagii de formare și pregătire și încearcă-ți puterile într-un sferă nouă. 

Care sunt primii pași pe care să-i urmezi pentru a te reprofila?

Studiază piața muncii și află ce domenii au nevoie de angajați. Asemenea domenii precum IT, financiar, telecom, PR sunt practic mereu în căutare de cadre. Ofertele de angajare pe care le găsești adaptează-le la cerințele, preferințele și cunoștințele pe care le ai. Nu te reprofila într-un anumit domeniu, doar pentru că salariul este unul atractiv. Ține cont dacă vei putea face față lucrului. Pe lângă aceasta nu uita în primul rând că ceea cu ce te vei ocupa trebuie să îți aducă plăcere, fiindcă astfel sigur vei avea succes, indiferent de domeniul ales. 

Evaluează preferințele tale: ce program de lucru îți dorești? 

Preferi să ai un program de lucru flexibil în care tu îți faci agenda zilei sau ești adeptul unui program fix de la oră la oră? Este un aspect important, de care trebuie să ții cont. Există job-uri la care regimul este unul în ture, cum ar fi spălător auto, dispatcher, baby-sitter sau consultant în cadrul unui magazin, pe de altă parte sunt o varietate de job-uri care îți asigură un program flexibil, iar tu poți activa de la distanță. Aici enumerăm asemenea job-uri, precum: SMM, traducător, designer web, reprezentant servicii clienți, coordonator de recrutare.  Nu putem trece cu vederea și job-urile care au un program de muncă fix, cum ar fi: resurse umane, profesori, traineri, angajați în cadrul companiilor de comunicare.

Care sunt nevoile tale salariale? 

Pe lângă disponibilitate și program de lucru, un aspect semnificativ este salariul. Ține cont că în cazul unei reprofilări, salariul tău poate fi mai mic decât la jobul anterior, fiindcă o iei de la început, într-un domeniu cu totul nou pentru tine. Bineînțeles că salariul depinde de domeniul ales. Studiază acest aspect și vezi ce prevalează în cazul tău: necesitatea unui salariu mare sau acumularea experienței. În primii doi ani, fii gata să faci careva compromisuri financiare, întrucât salariul nu va fi exact precum ți-l dorești, în schimb cu timpul vei avansa, iar veniturile vor crește. 

Testează domeniile care te interesează prin prisma voluntariatului și a evenimentele gratuite

Nu te aventura să te reprofilezi într-un domeniu, fără să fi încercat măcar cât de puțin să interacționezi cu acesta. Aici îți vin în ajutor activitățile de voluntariat și evenimentele gratuite, organizate de amatori sau profesioniști în domeniu, în care te poți implica. Există o serie de asemenea activități. Abonează-te la pagini specializate pe rețelele de socializare, iar oportunitățile de participare vor apărea constant. În cadrul unor asemenea evenimente ai posibilitatea de a te familiariza cu domeniul ales, de a-ți testa abilitățile și de a vedea dacă vei putea lucra într-un domeniu sau altul o perioadă mai lungă de timp.

Nu ezita să faci networking cu oamenii din domeniu

Există o varietate largă de platforme și rețele, special destinate dezvoltării profesionale. Activează un cont pe LinkedIn, încarcă un CV bine efectuat și fii în contact direct cu persoanele din domeniu. 

Alege programe calitative de training și cursuri de reprofilare 

Nu economisi bani atunci când vine vorba de programe de training, cursuri de reprofilare. Este o investiție calitativă pe care o faci pentru a-ți asigura un viitor și o carieră în domeniul de reprofilare ales. Fii sigur că optezi pentru un program calitativ. Poți alege ținând cont de recomandările persoanelor inițiate în domeniu sau review-urile de pe platformele specializate. 

Nu uita să ai încredere în tine și în alegerea ta, ține cont de sfaturile de mai sus și fii sigur că vei obține ceea ce îți dorești. 

Preluat de la: diez.md