Thumbnail-maker-83-1.jpg
Imaginează-ți că ești Bill Gates și că20 de ani din viața ta ești unul dintre cei mai renumiți miliardari filantropi din lume. În această perioadă, împreună cu soția ta, ai cheltuit din fondul Bill și Melinda Gates pentru activități de caritate în diferite domenii și țări circa 54 de miliarde de dolari sau 18 bugete anuale ale Republicii Moldova.

Acești bani i-ai obținut prin căi legale și transparente, prin donații de la prietenii tăi care au încredere în tine, unde tu singur decizi pentru care cauze nobile să donezi milioane, sute de milioane și chiar peste un miliard de dolari pentru o singură activitate de caritate. Oferi studenților burse de studii la Universitatea Cambridge, aloci surse financiare pentru lupta împotriva virusului HIV, salvezi sute de mii de vieți în Asia de Sud-Est asigurând jumătate din continent cu plase antimalarie, ai redus rata mortalității infantile în toate țările în curs de dezvoltare prin cumpărarea vaccinului antipoliomielită pentru 40 de milioane de copii. De asemenea, finanțezi platforme educaționale precum Academia Khan, unde oamenii pot avea acces gratuit la educație la cel mai înalt nivel sau bani alocați pentru un proiect grandios, în colaborare cu Banca Mondială și UNICEF, pentru asigurarea tuturor oamenilor din țările slab dezvoltate cu servicii medicale de primă necesitate. Și asta nu e tot.

Ți-ar plăcea să ai așa o viață?

Până o să meditezi asupra acestui lucru, îți propunem să-l cunoști pe adevăratul Bill Gates, care a donat peste 50 de miliarde de dolari pentru proiecte umanitare implementate în întreaga lume. Datorită lui, milioane de oameni au fost salvați, au beneficiat de studii de calitate, de vaccinuri costisitoare și de multe altele.

1,5 miliarde de dolari

#1. Cea mai mare donaţie pe care fundaţia Bill și Melinda Gates a făcut-o – peste 1,5 miliarde de dolari – a fost pentru Alianţa GAVI, care, la rândul ei, a creat vaccinuri împotriva malariei pentru copiii din zonele defavorizate. Această inițiativă a permis, până în anul 2019, vaccinarea a 760 de milioane de copii din întreaga lume. În rezultat, a reușit să prevină moartea a 13 milioane de copii.

460 de milioane de dolari

#2. Bill Gates a spus în anul 2018 că lansează un program pe termen de cinci ani de îmbunătățire a sistemului educațional mediu din SUA. Pentru asta, el va dona 460 de milioane de dolari. Această inițiativă va ajuta copiii din familii cu venituri reduse să se înscrie în colegii.

#3. Fundația Bill și Melinda Gates ajută oamenii în lupta cu răspândirea virusului HIV. Datorită ei, în anul 2018, circa 19 milioane de oameni au beneficiat gratuit de preparate vitale pentru menținerea unui nivel de viață obișnuit.

50+30 de milioane de dolari

#4. Bill Gates, într-un interviu pentru Telegraph, a recunoscut că nu are pe ce cheltui banii, de aceea el îi investește în diferite acțiuni de caritate. În anul 2017, a donat 50 de milioane de dolari pentru cercetarea bolii Alzheimer. În același timp, Bill Gates, împreună cu un grup de investitori, a donat 30 de milioane de dolari pentru crearea fundației Diagnostic Accelerator care se va ocupa cu finanțarea diagnosticării inițiale a acestei boli.

50 de milioane de dolari

#5. Fundația soților Gates a ajutat cu vaccinuri țările afectate cu virusul Ebola.

250 de milioane de dolari

#6. Bill Gates a spus că COVID-19 e mult mai periculos decât malaria. Fundația lui deja a alocat 250 de milioane de dolari pentru lupta împotriva noului tip de coronavirus. Într-un interviu pentru CNN, Bill Gates a spus că tocmai peste doi ani va fi posibilă crearea unui nou vaccin, iar potrivit unor prognoze optimiste, vaccinurile ar putea fi create în decursul următoarelor 12 luni.

210 milioane de dolari

#7. Bill Gates a cheltuit 210 milioane de dolari pentru programul său de susținere a studenților – Gates Cambridge Scholarships.

#8. A oferit o subvenție de 35 de milioane de dolari pentru țări în curs de dezvoltare pentru a crea conturi de economii, asigurări și alte servicii financiare care sunt puse la dispoziția persoanelor care trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

#9. În perioada 2007 și 2010, Fundația Gates a oferit 19,9 milioane de dolari Institutului Internațional de Cercetare a Orezului. Scopul ajutorului a fost de a spori cererea mondială a orezului.

650 de milioane de dolari

#10. În anul 2011, fundația a anunțat lansarea proiectului Water, Sanitation and Hygiene (WASH) care implica construcția canalizării și asigurarea Africii sub-sahariene și a Asia de Sud cu apă potabilă. După finalizarea proiectului, în 2015, costul acestuia a constituit 650 de milioane de dolari.

În mod normal, toate acțiunile de caritate ale familiei (fundației) Gates s-ar întinde pe câteva sute de pagini. Noi am selectat doar câteva dintre ele și în concluzie putem afirma că domeniile-cheie ale Fundației familiei Gates sunt: medicina (crearea vaccinurilor, oferirea tratamentului gratuit, cercetarea cauzelor de apariție a bolilor), educația (oferirea burselor de studii pentru elevi din familii cu venituri mici, burse pentru studenți, deschiderea librăriilor în întreaga lume, digitalizarea sălilor de studii), infrastructură (construcția apeductelor și rețelelor de canalizare) etc.

Averea lui Bill Gates, la ora actuală, potrivit revistei Forbes, constituie 112,4 miliarde de dolari.

Dacă dorești să-l cunoști și mai bine pe Bill Gates, îți sugerăm să privești un film documentar pe Netflix – Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates.

În acest miniserial compus din trei episoade, îi veți cunoaște viața, cariera, afacerea, familia și  vei afla despre cele trei mari proiecte filantropice ale lui Bill Gates.

Vezi și Bill Gates îți recomandă cinci cărți pe care să le citești în această vară.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md