pixel.png

Trebuie să recunoştem, căştile audio ne face viaţa mai uşoară, mai melodioasă şi chiar mai sigură dacă ne gândim la vorbit la telefon când conducem o maşină. Însă folosite necorespunzător pentru afecta sănătate canalului auditiv. Cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului, 3 martie, am aflat mai multe despre cum putem păstra auzul de la dr. Daniela Vrînceanu, medic primar O.R.L şi coordonatorul compartimentului O.R.L. din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„Expunerea la zgomot reprezintă o cauză frecventă a pierderii auzului. Tot mai mulţi tineri poartă căşti în urechi şi foarte mulţi dintre ei ascultă muzică tare, iar acest obicei le poate afecta auzul” explică medicul ORL. Ce se întâmplă de fapt cu timpanele atunci când muzica urlă în căşti? ”Se creează o cameră de rezonanţă între cască şi timpan, iar acolo sunetul se amplifică” spune dr. Daniela Vrînceanu.

Dă muzica mai tare! Dar cât de tare?

Un volum ridicat al sunetelor în căşti afectează timpanele. ”Tot ceea ce are peste 90 de decibeli este extrem de nociv pentru urechea internă şi se pot produce leziuni ireversibile pe celulele ciliate din urechea internă” a adăugat dr. Vrînceanu de la SUUB.

<!–

Formul de quiz

–>

Ce tip de căşti audio se recomandă a fi folosite des?

Nu se poate să renunţăm la căştile audio. Ce putem însă alege şi cum le putem utiliza astfel încât să nu deteriorăm calitatea auzului? ”Recomandarea este să folosiţi căştile clasice, cele puse pe urechi şi nu cele în urechi, deci nu pe cele intraauriculare” explică dr. Vrînceanu.

Atenţie, şi căştile audio trebuie dezinfectate!

De ce nu sunt recomandate pentru a fi folosite des căştile ce se pun în urechi?
”Căştile care se pun în urechi nu doar că sunt mai nocive, dar pot crea şi leziuni în conductul auditiv extern ori descuamări şi pot apărea infecţii” a adăugat medicul ORL. Atenţie deci, căştile trebuie dezinfectate cu soluţii pe bază de alcool măcar o data pe zi.

Mergi în cluburi şi discoteci des?

Muzica din cluburi este deseori foarte tare, iar persoanele care se expun des la astfel de sunete pot avea probleme cu auzul. ”Evitaţi să mergeţi în cluburi unde muzica este foarte tare, pentru ca başii sunt extrem de nocivi pentru ureche. Sunt foarte multe persoane care, din cauza expunerii la sunete puternice răman cu un anumit zgomot în urechi, chiar dacă nu-şi pierd auzul” a mai explicat medicul ORL.

Preluat de la: csid.ro