argila-verde-cosuri.jpg

Dacă vă confruntaţi cu acneea, există riscul ca medicamentele pe care le luaţi să vă usuce tenul. Iată de ce, chiar şi în cazul leziunilor active, faţa trebuie hidratată tot timpul. Eficientă în combaterea problemelor dermatologice este şi argila verde, fără efecte secundare.

Indiferent de severitatea acneei, tratamentele locale cât şi cele sistemice oferă ameliorări după 3-6 luni de terapie, niciodată mai devreme. Iată un motiv pertinent pentru a nu consulta mulţi medici crezând că terapia recomandată nu este eficientă. În plus, medicaţia poate fi însoţită de efecte secundare.

„În general, tratamentele antiacneice usucă faţa, de aceea există apoi şi creme destinate hidratării pielii”, spune dr. Oana Clătici, medic specialist dermatolog.

Acneea incipientă se tratează doar local. Chiar şi în cazul acesta, aveţi nevoie de supraveghere medicală. Aceasta pentru că medicamentele pot să inducă dermatita iritativă sau dermatita de contact. Dacă vorbim despre tratamentele sistemice, mergeţi regulat la medicul dermatolog

„Ele pot fi însoţite de hepatotixicitate, de o alterare a profilul lipidic. Cei care fac tratamente cu retionoizi aromatici trebuie să fie conştienţi de reacţiile adverse”, spune dr. Liliana Popa,
medic specialist dermatolog.

În tratamentele sistemice, medicii apelează inclusiv la antibiotice. Însă nu se folosesc vara.

„Alte forme de tratament cum sunt cele pe bază de antibiotice sau pe bază de imunomodulatoate pot fi grevate de efecte secundate- fototoxicitate şi efecte sistemice, nefrotoxicitate, hepatotixicitate”, spune dr. Liliana Popa,
medic specialist dermatolog.

Aşadar, nu luaţi medicaţie la întâmplare! Şi ţineti cont că acneea nu se tratează întotdeauna la fel.

„E important câte leziuni are pe faţă, cum arată ele şi în funcţie de acestea tratamentul este individualizat”, spune dr. Oana Clătici, medic specialist dermatolog.

Medicamentele de sinteză pot fi completate cu terapiile pe bază de argilă. Este vorba despre cea verde extrasă din roci vulcanice situate în Golful Finlandei.

„Este un foarte bun absorbant, asta înseamnă că atrage substanţele toxice şi microorganismele de pe suprafaţa pielii pentru că atrage particulele încărcate pozitiv. Toate toxinele sunt încărcate pozitiv”, spune dr. Oana Clătici, medic specialist dermatolog.

Pentru că are proprietăţi antiseptice, argila poate stopa dezvoltarea excesivă a coşurilor.

Preluat de la: Csid.ro