miere.jpg

„Compoziția mierii depinde de specia de albine care o produce”, a declarat pentru Live Science Kantha Shelke, cercetător în domeniul alimentar la Universitatea Johns Hopkins.

După colectarea nectarului din flori, albinele transformă zaharoza, un amestec complex de glucoză și fructoză, în zaharuri simple foarte concentrate.

Deși mierea este alcătuită în principal din zaharuri, ea conține și enzime, minerale, vitamine și acizi organici.

Mierea conține, de asemenea, compuși flavonoizi și fenolici, care sunt cunoscuți ca fiind antiinflamatori și antioxidanți. Acești compuși sunt responsabili pentru proprietățile medicinale ale mierii.

Ce termen de valabilitate are mierea?

Mierea de albine nu expiră și nu se strică în sensul tradițional, dar se poate cristaliza sau poate fermenta în timp. Depozitarea și manipularea corespunzătoare pot ajuta la menținerea calității și la prelungirea termenului de valabilitate.

Astfel, este important să verifici data de expirare de pe ambalajul de miere înainte de a o cumpăra. Deși mierea poate fi sigură pentru consum timp de mai mulți ani, unele mărci de miere pot avea o dată de expirare mai scurtă decât altele.

Mierea naturală, conservată corespunzător, nu se va strica. De fapt, arheologii au găsit miere veche de mii de ani în mormintele egiptene antice și era încă bună pentru consum. Această descoperire dovedește că mierea poate fi conservată foarte mult timp. Dacă aceasta e stocată în recipiente sigilate, poate rămâne stabilă timp de decenii și chiar secole.

Motivul longevității magice a mierii constă în compoziția sa biologică. Datorită conținutului sporit de zahăr și a pH-ului scăzut, organismele care pot strica mâncarea nu vor supraviețui în miere.

Este important ca mierea să fie naturală și sigilată corespunzător pentru a rezista în timp. Dacă va fi expusă la umiditate, aceasta își va reduce semnificativ termenul de valabilitate.

Preluat de la: csid.ro