45276229_0_120_3078_1851_1920x0_80_0_0_8ff3573e5fa8ca0d83302083d6018c0e-e1635335376294.jpg
Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, care a avut loc online în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, se va desfășura la Oslo, în decembrie, cu prezență fizică, a anunțat marți Comitetul Nobel de la Oslo, relatează AGERPRES.

„Vor fi prezenți cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace, Maria Ressa și Dmitri Muratov, și reprezentantul laureatului de anul trecut, Programul Alimentar Mondial”, a declarat secretarul Comitetului Nobel, Olav Njolstad, într-un e-mail transmis AFP.

Doi jurnaliști de investigație, filipineza Maria Ressa și rusul Dmitri Muratov, au fost recompensați în acest an cu Premiul Nobel pentru Pace, anunțat pe 8 octombrie, pentru „lupta lor curajoasă” în favoarea libertății de exprimare în țările lor, cei doi fiind „reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care susțin acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai potrivnice”, după cum a declarat președinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferință de presă susținută la Oslo la anunțarea numelor laureaților.

Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, a cofondat Rappler în 2012, o platformă digitală de jurnalism de investigație ce a adus în lumina reflectoarelor violența din campania antidrog promovată de președintele filipinez Rodrigo Duterte.

<!–

–> <!–

–>

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cofondatorii ziarului Novaia Gazeta și redactorul șef al acestuia, una dintre rarele voci încă independente din Rusia.

Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace are loc în mod tradițional la Oslo pe 10 decembrie, ziua morții fondatorului acestor premii, Alfred Nobel.

O a doua ceremonie se desfășoară la Stockholm, la aceeași dată, pentru câștigătorii celorlalte distincții Nobel: premiile pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură și Economie. Aceste premii vor fi acordate și în acest în țara de origine a laureaților, din cauza pandemiei, potrivit Fundației Nobel.

„Laureații își vor primi medalia și diploma în țara lor de origine din cauza incertitudinii care se menține în legătură cu pandemia și zborurile internaționale”, a declarat directorul fundației, Vidar Helgesen.

Premiul Nobel pentru Pace constă dintr-o medalie de aur, o diplomă și suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980 000 de euro).

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a revenit Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, pentru eforturile de combatere a foametei în lume.

Preluat de la: diez.md