pixel.png

Ameţit la figurat în sensul de ”persoană cu capul în nori”, ameţit de la alcool sau ameţit la propriu? Foarte des folosim acest cuvânt ameţit. Iată însă care sunt cauzele care provoacă ameţeala propriu zisă. O definiţie a  ameţelii dată de către medici ar fi – starea de leşin sau starea de slăbiciune în care persoana simte că este pe cale să îşi piardă echilibrul, individul simţindu-se nesigur şi pe cale să cadă. Ameţeala poate duce chiar la piederea conştiinţei. Ameţeala poate fi temporară sau cronică – aceasta din urmă fiind frecventă la persoanele în vârstă.

Conform dicţionarului ”Agenda Medicală Merk. Medicul Casei” apărut la editura All, ameţeala este un termen vag ce se utilizează pentru a descrie diferite senzaţii cum ar fi leşinul, starea de slăbiciune, pierderea echilibrului, senzaţia de învârtire, pierderea contactului cu realitatea şi slăbiciunea musculară. Ameţiţi la propriu sunt o bună parte din cei care au trecut de 40 de ani, aproximativ 40 % dintre persoanele se plâng de simptomele ameţelii, dar şi persoanele în vârstă care pot fi luaţi cu ameţeli şi dacă se aşază în grabă pe o bancă.

Ameţeala – simptome ce te trimit imediat la medic

Trebuie să ajungi imediat la medic dacă pe lângă ameţeală manifestaţi unul dintre următoarele simptome durere în piept, durere de cap extremă, febră înaltă, bătăi iregulate ale inimii, respiraţie dificilă, vomă, probleme cu vedere, probleme cu auzul, slăbiciune a unui braţ, slăbiciune a unui picior. Deşi ameţeala poate fi deranjantă şi invalidantă în numai aproximativ 5 la sută din cazuri este cauzată de o boală severă. Fiecare tip de ameţeală are de obicei cauze specifice.

Ameţeala – cauzată de sarcină sau o infecţie

Unele dintre femeile însărcinate spun că se simt obosite şi că ameţesc mai des. Aşadar, dacă aveţi şi alte bănuieli că puteţi fi însărcinată şi ameţiţi, un test de sarcinî poate fi răspunsul. Şi o inflamaţie a nervilor urechii poate cauza pentru ameţeli sau chiar pentru vertigo. Acest tip de ameţeală se instalează foarte rapid. Pot fi însoţite de dureri de urechi şi de febră. Simptomele pot dura câteva săptămâni. 
De asemenea, se simt foarte ameţiţi şi au episoade de vertij pacienţii cu boala Meniere. Aceasta este o afecţiune a urechii interne manifestată prin episoade spontane de vertij însoţite de scădere de auz, de tinitus şi de senzaţie de plenitudine sau presiune la nivelul urechii. De obicei, afectarea este unilaterală. În cele mai multe cazuri afectează persoanele cu vârste între 40 şi 50 ani, dar poate surveni la orice vârstă. Pacienţilor li se prescrie o dietă hiposodică şi medicamente să controleze ameţeala.

<!– Turcescu se întoarce cu „Nucleara” pentru Primăria Capitalei! Toți la mâna lui Băsescu…–> CITESTE PE EVZ.RO: Turcescu se întoarce cu „Nucleara” pentru Primăria…
<!– Ion Iliescu e în stare de șoc. Doliu în România. A murit un politician celebru–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Ion Iliescu e în stare de șoc. Doliu în România….

Ameţeala – cauzată probleme ale circulaţiei sanguine dar şi de unele medicamente

Se pare că ameţeala este direct proporţională cu vârsta. Bătrânii suferă mai des episoade de ameţeală. Acesta se poate instala şi dacă o persoană în vârstă se aşează brusc – pot să aibă o cădere de tensiune arterială. Dar şi unele medicamente pot da ameţeală ca efecte adverse. Unele antibiotice, dar şi unele antidepresive, pastile de slăbit, pastile pentru tensiunea arterială, sedative au ca efecte ameţeala. Dacă vă confruntaţi cu ameţeli dese şi sunteţi sub tratament medicamentos cu unul dintre aceste tipuri de medicamente este cazul să anunţaţi doctorul curant.

Ameţeala – cauzată de deshidratare dar şi de glicemia mică

2 litri de lichide pe zi este un anunţ care pe mulţi îi plictiseşte sau chiar enervează. Însă cei care nu se hidratează corect şi suferă de ameţeli dese fără explicaţii pot să aibă răspunsul imediat ce încep să consume apă suficientă. Iată câteva simptome ale deshidratării severe – sete acută, oboseală, urină de culoare închisă, schimbări ale valorilor presiunii sângelui. Atenţie cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru, sucurile carbogazoase dulci nu hidratează.
De asemenea, simptomul de ameţeli este întâlnit persoanele care au glicemia mică. Atunci când nivelul de glucoză din sânge scade, se poate instala starea de ameţeală, dar şi senzaţia de foamne, stări de confuzie şi transpiraţia poate apărea. În general, aceste probleme sunt întâlnite la oamenii cu diabet.

Alte cauze ale ameţelilor sunt – migrenele, stresul, axietatea, afecţiuni ale sistemului nervos cum este scleroza multiplă, tumori ale creierului, tumori ale urechii interne.
 

Galerie foto

vezi galeria 11 foto

Preluat de la: csid.ro