reuters.jpg

Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la Kiev îndeamnă cetățenii americani să părăsească Ucraina. Decizia a fost luată în contextul în care Departamentul de Stat din SUA a primit informații despre faptul că în zilele care urmează, Rusia și-ar intensifica eforturile pentru a lansa lovituri împotriva infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale ale Ucrainei.

Cetățenii americani sunt îndemnați să părăsească Ucraina folosind transportul terestru, dacă acest lucru este sigur.

De asemenea, cetățenilor americani care se află pe teritoriul Ucrainei, li se recomandă să întreprindă următoarele instrucțiuni:
# dacă auziți o explozie puternică sau dacă sunt activate sirenele, căutați imediat un adăpost;
# dacă vă aflați într-o casă sau clădire, mergeți la cel mai jos nivel al structurii cu cei mai puțini pereți exteriori și geamuri, închideți toate ușile și așezați-vă lângă un perete interior, departe de geamuri sau alte deschizături;
# dacă sunteți în aer liber, căutați imediat adăpost într-o construcție sigură, iar dacă acest lucru nu este posibil, culcați-vă și acoperiți-vă capul cu mâinile;
# fiți conștienți de faptul că, chiar dacă o rachetă sau o dronă este interceptată, căderea resturilor prezintă un risc semnificativ;
# după atac, rămâneți departe de orice resturi și urmați instrucțiunile oficiale venite din partea principalelor instituții de știri.

Totodată, potrivit comunicatului emis de Ambasada SUA, situația de securitate în Ucraina este extrem de volatilă și condițiile se pot înrăutăți fără ca oamenii să fie înștiințați. Așadar, cetățenii americani ar trebui să rămână vigilenți și să ia măsurile adecvate pentru a fi în siguranță.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.

Preluat de la: diez.md