oportunitati-3.jpg

Echipa #diez continuă să descopere experiențe inedite ale tinerilor care prin perseverență și ambiție reușesc să beneficieze de oportunități cu adevărat unice. De această dată, vă povestim despre Maria Stratan, o tânără care anul trecut a devenit prima moldoveancă selectată în cadrul Programului pentru Liderii din Europa al Fundației Obama. Despre misiunea programului, despre principalele responsabilități ale Mariei și despre cum puteți deveni și voi membri ai organizației vă invităm să aflați din acest material.

Pentru început, trebuie să cunoașteți că Programul pentru Liderii din Europa a fost lansat în anul 2018 de către fostul președinte american Barack Obama și de soția acestuia, Michelle Obama. Așadar, organizația identifică lideri emergenți care activează în structurile de stat, societatea civilă și sectorul privat și care au demonstrat angajamentul de a promova binele comun.

Programul pentru Liderii Fundației Obama sprijină participanții din Africa, Asia-Pacific, Europa și Statele Unite în dezvoltarea și antrenarea leadershipului și angajamentului civic oferindu-le oportunitatea să-și dezvolte abilitățile și să lase o amprentă tangibilă în sectoarele public, privat sau nonprofit.

La prima vedere, ne despart mii de kilometri de Statele Unite ale Americii, dar se pare că asta nu ne oprește să contribuim la propria dezvoltare din orice colț al lumii. În cazul Mariei, în ajutor i-au venit sursele media online prin intermediul cărora a aflat despre Programul pentru Liderii din Europa al Fundației Obama. Ea spune că a fost impresionată de impactul programului asupra tinerilor lideri, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a decis să nu rateze acest prilej. „Urmăream activitățile Fundației menite să susțină, să împuternicească și să inspire tinerii să-și atingă potențialul de lideri și să aducă schimbări semnificative în comunitățile lor.”

Maria s-a înscris la acest program în anul 2022 fiind într-o etapă a vieții când simțea că are nevoie de noi repere pentru dezvoltarea personală și profesională. De asemenea, tânăra a fost inspirată și de două cărți ale celor doi fondatori, pe care le-a lecturat înainte de a se înregistra.

Citisem cartea de memorii „Pământul Făgăduinței” a președintelui Barack Obama care reflectează asupra călătoriei sale personale și politice, dar și „Povestea mea”, în care Michelle Obama povestește despre viața sa în devenire, despre experiențele sale în calitate de prima doamnă a Statelor Unite și despre viața de după Casa Albă. Am devenit inspirată de activitatea acestor mari personalități și modele de urmat prin prisma valorilor pe care le împărtășesc.

Cu toate acestea, oportunitatea de a se conecta cu alți tineri lideri angajați să producă schimbări pozitive în comunitățile lor a fost pentru Maria principala motivație din spatele deciziei care a convins-o să expedieze actele necesare pentru înregistrare.

Procesul de înscriere constă din două etape:
#1. în prima etapă, candidații expediază dosarul de aplicare;
#2. candidații preselecționați sunt invitați la a doua etapă, unde participă la un interviu cu reprezentanții Fundației Obama.

Mai multe detalii despre procesul de aplicare sunt disponibile aici. Persoanele interesate pot completa acest formular pentru a se înregistra. Termenul-limită pentru înscriere este 9 februarie.

Acum că v-am povestit despre criteriile de selecție și cum vă puteți înregistra, să revenim la experiența Mariei de la care cu siguranță aveți ce învăța, ea fiind chiar prima și singura persoană din Republica Moldova selectată ca membră a acestui program. După cum ați văzut, candidații care trec de prima etapă sunt invitați la un interviu. Am fost curioși să aflăm cum i-a reușit tinerei să convingă reprezentanții programului astfel încât să fie selectată. Iată ce ne-a răspuns: „Cred că am fost selectată datorită prezentării unui dosar de aplicare competitiv și pentru că am demonstrat, în etapa de interviu, cunoștințe, abilități de leadership, dorință și angajament de a participa la activitățile programului”.

De asemenea, în timpul interviului, Maria le-a împărtășit povestea ei personală, un alt mod de a cunoaște candidații și de a determina dacă motivația de a participa este cu adevărat aliniată cu valorile promovate de program. La această etapă, pentru interviatori este important să înțeleagă că participarea în cadrul programului nu se referă doar la candidat, dar și la o comunitate pe care o reprezintă și pentru care în continuare se angajează să genereze schimbări. În cazul Mariei, procesul de aplicare s-a bazat pe rolul său în calitate de coordonatoare a Programului de Socializare Juridică în Școlile din Moldova, implementat de organizația PH International Moldova, cu scopul de a susține comunitățile din țară în prevenirea delincvenței juvenile și de a dezvolta o cooperare pozitivă dintre tineri și instituțiile de învățământ.

Împreună cu echipa de la PH International, Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul General al Poliției am reușit, pe parcursul a patru ani, să implicăm peste 15 000 de elevi din circa 250 de școli din aproape toate raioanele țării în activități de educație juridică, precum și în proiecte comunitare. Le-am oferit elevilor posibilitatea să studieze disciplina opțională „Educație pentru Socializare Juridică”, care a reprezentat o inovație în curricula educațională prin implicarea angajaților poliției și membrilor din comunități juridice.

Anual, în Programul Fundației Obama sunt selectate până la 35 de persoane din Europa, iar la nivel global – 105 candidați. Participanții Obama Leaders sunt lideri în devenire care au demonstrat angajament pentru a contribui la bunăstarea societății și comunităților din care vin și care lucrează pentru binele comun. Persoanele selectate activează în domeniul public, privat sau nonprofit pentru a soluționa diverse provocări conectate cu: democrația și implicarea civică, schimbările climatice, discriminarea rasială, pacea, rezolvarea conflictelor, educația, emanciparea femeilor, migrația, tehnologiile inovatoare, dezvoltarea comunitară, procesele electorale, reducerea risipei alimentare, dezinformarea și multe altele.

Dat fiind faptul că această oportunitate recurge la o triere riguroasă în procesul de selectare a candidaților, Maria ne-a descris profilul celor aleși. „De la profesioniști în drept, filantropie, educație, medicină, investiții la fondatori de întreprinderi sociale, start-upuri, ONG-uri, directori de fundații, tineri membri ai parlamentului, manageri în cadrul corporației Microsoft.”

Timp de șase luni, cei 35 de participanți au luat parte la sesiuni online, la traininguri săptămânale, la coaching personalizat, la grupuri comunitare, la exerciții pentru reflecții profunde și la învățare interpersonală cu colegii. Potrivit Mariei, toate aceste activități le-au oferit instrumente practice și instruire pentru aprofundarea leadershipului bazat pe valori, etică și inovații. De asemenea, programul oferă acces la un curriculum personalizat pentru dezvoltarea leadershipului bazat pe valori, la o comunitate de mentori și participanți determinați să producă schimbări în comunitățile lor și la oportunități continue de învățare și dezvoltare prin intermediul Rețelei de Leadership a Fundației Obama.

În cadrul acestor sesiuni, participanții sunt ajutați să-și identifice valorile personale, pe baza cărora să dezvolte un model de leadership pragmatic, adaptabil și inclusiv. Maria povestește că aceste valori se concentrează pe modul în care liderii își ghidează echipele, aducând oamenii împreună în ciuda diferențelor și implementând soluții care să aducă beneficii întregii comunități. În acest context, subiectele de training au inclus:
# leadershipul în acțiune;
# leadershipul de sine și asupra unui grup;
# puterea storytelling-ului și crearea de narative publice;
# promovarea stării de bine;
# explorarea intuiției și a emoțiilor în comportamentul uman;
# practicarea autoreflecției și a vulnerabilității;
# înțelegerea și utilizarea puterii;
# construirea relațiilor în ciuda diferențelor;
# leadershipul echipelor incluzive.

Trainingurile axate pe dezvoltarea abilităților au fost suplimentate de discuții online cu reprezentanți ai Fundației Obama, ai fostei administrații prezidențiale, ai Comisiei Europene, ai misiunilor diplomatice, cu experți în economie, politici și securitate. În timpul discuțiilor, au fost abordate teme precum provocările globale și la nivel european, războiul din Ucraina, schimbările climatice, inteligența artificială, participarea civică, democrația și buna guvernare, evoluția politicilor publice, schimbările sistemice și altele.

Beneficiile sunt însoțite și de unele responsabilități pe care cele 35 de persoane le au în calitate de participanți. „Responsabilitatea mea principală consta în participarea la fiecare activitate a programului, însoțită de lecturi și alte materiale pregătitoare, inclusiv teme pentru acasă. Reprezentanții Fundației Obama ne încurajau să ne conectăm cu fiecare participant din grupul nostru în afara sesiunilor obligatorii pentru a împărtăși lecțiile învățate, experiențele de muncă și provocările întâlnite pe parcurs. Până la urmă, oamenii selectați reprezintă cea mai mare valoare a programului și au devenit în timp prieteni apropiați.

După cele șase luni intense de activități și învățare continuă, programul a culminat cu o ceremonie de absolvire care s-a desfășurat în format fizic, în orașul Atena din Grecia. După nenumăratele întâlniri pe platforma Zoom, acum a sosit momentul în care cei 35 de participați au avut prilejul să se cunoască personal.

Punctul culminant a constat în întâlnirea cu Barack Obama, care s-a alăturat convorbirilor noastre pentru a discuta despre provocările specifice comunităților și țărilor pe care le reprezentăm. A fost o oportunitate incredibilă de sta la povești cu fostul președinte, de a ne face auzite vocile și de a învăța din înțelepciunea sa.

După finalizarea programului, participanții urmează să se alăture Rețelei de Leadership a Fundației Obama reprezentând o comunitate globală de peste 1 000 de absolvenți. Din relatările Mariei, aflăm că facilitățile programului nu se rezumă doar la acele șase luni, iar integrarea în rețeaua menționată presupune alte oportunități de învățare continuă, de conectare și de colaborare cu ceilalți absolvenți. „Aceștia participă la întâlniri cu participanți din alte programe și regiuni, primesc invitații la evenimentele fundației, au acces la o platformă online exclusivă pentru conectarea cu toți participanții și sunt implicați în diverse alte activități.”

Este inevitabil ca asemenea experiențe să impacteze dezvoltarea unei persoane, să-i trezească noi curiozități și, nu în ultimul rând, să-i ofere amintiri și lecții memorabile. În cazul Mariei nu a fost diferit, ea accentuând că „participarea în cadrul Programului de Lideri al Fundației Obama a fost o călătorie cu adevărat inspirațională și transformatoare”. Vă lăsăm să citiți mai jos una dintre cele mai faine trăiri ale tinerei de care a avut parte datorită oportunității.

Unul dintre discursurile mele preferate din istoria politică care m-a captivat în mod deosebit a fost discursul lui Barack Obama de la Convenția Democrată din 2004, care l-a propulsat în prim-planul scenei politice americane. Pe atunci, nici în cele mai îndrăznețe visuri nu mi-am imaginat că voi avea privilegiul într-o bună zi să-l întâlnesc pe președintele Obama și să-i strâng mâna omului care a schimbat cursul istoriei americane de la Casa Albă. Pentru mine, această experiență a fost incredibilă și m-a făcut să realizez încă o dată faptul că visurile devin realitate atunci când ai curajul să le urmezi cu pasiune și determinare.

Programul pentru Liderii din Europa al Fundației Obama a reușit să-i insufle Mariei valori cu adevărat fundamentale și să-i ofere lecții într-adevăr utile. Ea menționează că unul dintre lucrurile importante învățate este faptul că leadershipul înseamnă integritate, incluziune, capacitatea de a asculta și curaj. Pe lângă asta a ținut să remarce și despre alte orizonturi explorate în această experiență, care, de altfel, ar putea deveni inspiraționale și pentru voi.
„# Am descoperit că puterea diversității de perspective și experiențe ne îmbogățește modul în care înțelegem lumea și ne dezvoltă personal și profesional.
# Am înțeles că curajul de a ne dezvălui vulnerabilitățile nu ne face mai slabi, ci mai degrabă ne transformă în lideri mai puternici și mai umani.
# Am reflectat că schimbările nu survin peste noapte și că progresul nu este întotdeauna liniar.
# Am conștientizat că problemele cu care ne confruntăm nu sunt unice, dar există o speranță incontestabilă că împreună putem acționa pentru a contribui la schimbări.”

Într-un material viitor, Maria Stratan va veni cu o serie de sfaturi și recomandări pentru tinerii care își doresc să participe la Programul pentru Liderii din Europa al Fundației Obama. Veți avea posibilitatea să aflați despre cum trebuie să vă pregătiți pentru etapa interviului, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont în timp ce vă formați dosarul de aplicare și despre cum vă adaptați mai ușor odată ce ați reușit să deveniți unul dintre membrii programului.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md