pixel.png

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să întrebaţi medicul sau farmacistul despre combinaţiile care sunt de evitat. Iată câteva dintre alimentele şi substanţele care pot interacţiona negativ.
 

Grapefruitul afectează peste 50 de substanţe

Acest citric schimbă modul în care celulele corpului interacţionează cu medicamentele – şi vorbim de peste 50 de substanţe pe care grapefruit-ul le poate influenţa. Aşadar, nu consumaţi grapefruit dacă luaţi antialergice, medicamente pentru scăderea colesterolului şi care conţin atorvastatină.

Laptele este contraindicat în tratamentul antibiotic

Laptele poate încetini absorbţia de antibiotice, datorită conţinutului mare de calciu, magneziu şi caseină. Orice antibiotic vă este prescris trebuie verificat în ceea ce priveşte interacţiunea cu alimente şi lichide şi trebuie însoţit de un medicament care protejează flora bacteriană. 

<!–

Formul de quiz

–>

Lemnul dulce îngreunează vindecarea

Unele persoane folosesc acest remediu natural pentru a ajuta digestia leneşă şi pentru a condimenta preparatele alimentare. Dar glicirizina conţinută de această plantă poate slăbi efectul anumitor medicamente, mai ales al celor imunosupresoare, administrate persoanelor care au suferit o intervenţie chirurgicală majoră.

Ciocolata şi suplimentele de fier interacţionează cu unele antidepresive 

Ciocolata neagră în mod special poate anula efectele medicamentelor antianxietate sau somniferelor care conţin tartrat de zolpidem. Ciocolata poate creşte acţiunea medicamentelor de tip Ritalin, iar dacă aveţi tratament antidepresiv, ciocolata interacţionează cu anumite substanţe inhibitoare, crescând periculos presiunea arterială.

Suplimentele de fier fie naturale, fie sintetice pot interacţiona negativ cu medicamentele pentru hipotiroidism, anulând acţiunea levotiroxinei din acestea. Suplimentele de fier trebuie prescrise de medic, pentru că pot interacţiona cu alte medicamente sau absorbţia fierului poate fi împiedicată de alte substanţe şi alimente.

Alcoolul solicită activitatea ficatului

Acoolul poate duce la anularea efectelor anumitor medicamente, inclusiv al celor pentru tensiune arterială şi boli de inimă. În acelaşi timp, asocierea anumitor medicamente cu alcoolul poate duce la absorbţia prea rapidă a acestora, fiind transportate mai rapid direct către ficat.

Cafeaua creşte efectele secundare ale aspirinei

Cafeaua interacţionează cu medicamentele antipsihotice pe bază de litiu şi clozapină, anulând eficacitatea acestora. Cafeaua poate mări semnificativ efectele secundare ale anumitor medicamente precum aspirina, antialergicele şi albuterol – folosit ca inhalator pentru cei cu probleme respiratorii. În acelaşi timp, excesul de cafea încetineşte absorbţia fierului în organism, ceea ce poate duce la anemie. 

Antihistaminicele anulează efectul medicamentelor pentru tensiune arterială

Aceste substanţe sunt folosite pentru a reduce simptomele neplăcute precum prurit nazal, strănut, ochi roşii şi exces lacrimal, dar interacţionează negativ cu medicamentele care tratează hipertensiunea arterială şi pot creşte ritmul cardiac.

Substanţele din medicamentele contra epilepsiei sunt destinate controlării spasmelor şi crizelor epileptice, dar pot anula efectele pilulelor contraceptive şi creşte nivelul efectelor secundare ale altor medicamente. Dacă sunteţi în tratament pentru epilepsie, întrebaţi-vă medicul despre orice alt medicament doriţi să luaţi, inclusiv suplimentele naturiste.

Atenţie la broccoli, varză de Bruxelles şi spanac

Persoanele care iau medicamente anticoagulante, destinate prevenirii formării cheagurilor de sânge trebuie să controleze consumul de alimente care conţin vitamina K: broccoli, varza de Bruxelles, kale, pătrunjel, spanac. Acest lucru nu înseamnă evitarea acestor alimente, ci doar un control zilnic al cantităţilor consumate.

Ginsengul creează insomnii şi dureri de cap în asociere cu antidepresivele

Şi acestă plantă, folosită pentru calităţile sale în îmbunătăţirea activităţii cerebrale, poate interacţiona cu medicamentele anticoagulante. De asemenea, devine periculoasă dacă este asociată cu aspirina, ibuprofenul şi naproxenul. Ginsengul interacţionează cu anumite substanţe antidepresive, cauzând insomnii, dureri de cap, nervozitate şi hiperactivitate.

Sunătoarea anulează efectele medicamentelor pentru scăderea colesterolului

Multe persoane folosesc extractul de sunătoare pentru a trata depresia şi a linişti sistemul nervos central. Deşi nu există date certe că acest remediu ar funcţiona în acest tip de afecţiuni, sunătoarea poate pune în pericol alte tratamente precum cele pentru reducerea colesterolului, disfuncţii erectile, şi fibrilaţie atrială. Sunătoarea determină ficatul să producă mai multe enzime, ceea ce poate duce la anularea multor tratamente pentru boli cronice.

Ginkgo Biloba interacţionează negativ cu anti-convulsivele

Nici în cazul acestei plante nu există prea multe studii care să certifice eficacitatea sa în prevenirea apariţiei demenţei sau reglarea presiunii arteriale. Dar poate interacţiona negativ cu medicamentele anti-epilepsie şi al anticonvulsivelor.

Există studii care arată că mai bine de 50% din tratamentele medicale sunt luate întocmai cu indicaţiile medicului. Cel mai adesea, pacienţii iau mai puţin decât doza prescrisă, nu respectă orarul şi fac pauze mari între doze, ceea ce poate slăbi eficacitatea medicamentelor.

Reţineţi că dozele stabilite de medic sunt cele de care aveţi nevoie, pentru că este vorba de o combinaţie de substanţe active şi alţi compuşi legaţi direct cu timpul de absorbţie a acestora în organism.
 

 

Preluat de la: csid.ro