pixel.png

Te-ai întrebat vreodată ce mirosuri ar defini istoria poporului român? Cum ar arăta anul 1918 din punct de vedere olfactiv? Alexandra Paven, promotor al parfumurilor de nişă, a găsit resursele şi energia necesare în perioada de maximă izolare pentru a lansa un proiect care gravitează în jurul idealului naţional. Este vorba de două parfumuri complementare care sărbătoresc unitatea naţională: 1918.

CSID: Ce te-a învăţat perioada de distanţare socială?

Alexandra Paven: Perioada de carantină ne-a reamintit un citat celebru: “Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, povesteşte-i planurile tale”. 

<!–

Formul de quiz

–>

Mulţi oameni au realizat cât de dulce este confortul pe care ţi-l aduce rutina zilnică şi cât de greu este să-ţi schimbi paradigma. Pentru noi această perioadă ne-a oferit un  teren fertil pe care am putut crea şi pune în aplicare idei noi. Poate şi datorită naturii muncii noastre şi principiilor în care credem nu ne-a fost foarte greu să ne adaptăm noilor condiţii, să acceptăm realitatea şi să primim schimbarea cu braţele deschise.

CSID: Cum ai ajuns să realizezi cele două parfumuri complementare? Era un proiect pe care-l aveai în minte de mai mult timp sau a luat naştere în timpul pandemiei?

Alexandra Paven: Eu am crescut într-o familie mixtă, de ardeleni şi bucovineni, în care se vorbea des despre unitate naţională, solidaritate şi dragoste de neam. Deşi câteodată pare imposibil, aleg să cred că putem fi un popor minunat care dacă reuşeşte să se adune poate realiza orice.

Primul nostru proiect dedicat României a fost lansat cu ocazia centenarului şi se numeşte BASM; o poveste olfactivă cu trei protagonişti din poveşti (Parfum de Zmeu, Cosânzeană şi Făt Frumos). Perioada de izolare ne-a ambiţionat să acţionăm, am refuzat să aşteptăm cuminţi o dimineaţă în care ştirile vor aduce veşti bune şi se va da drumul la viaţă.

1918 – Parfum Naţional este un proiect de pace în vreme de “război“ şi s-a născut firesc, ca un antidot împotriva fricii care paralizează. Ne-am gândit că dacă cumva reuşim să ducem la bun sfârşit o asemenea nebunie, vom motiva pe oricine are un vis .

Îmi doresc ca românii să aibă curaj să încerce şi încredere că lucrurile pot fi schimbate.

CSID: Vorbeşte-mi despre cele două parfumuri. Care este povestea din spatele lor, a mirosurilor?

Alexandra Paven: Nu numai francezii pot crea parfumuri bune. 19 şi 18 sunt două parfumuri complementare, pot fi folosite împreună sau separat şi de oricine şi sunt create după aceleaşi principii după care ne-am ghidat în toate proiectele noastre de până acum. Nu au sex şi nici îngrădiri. Sunt parfumuri libere care pot fi folosite după bunul plac fără canoane legate de moment al zilei sau ocazie.

Avem norocul să colaborăm cu un parfumier minunat, Arturetto Landi, şi să avem acces la ingrediente şi metode de ultimă generaţie. Restul este imaginaţie românească. Dorinţa mea este ca pe viitor să reuşim un proiect 100% românesc. Greu, dar nu imposibil.

Până atunci încercăm să colaborăm cât mai mult cu putinţă cu oameni valoroşi de la noi. Pentru proiectul 1918 am făcut o echipă grozavă cu Ioana Părvan de la Studio Formidabil şi Cristi Pădurariu de la IPPU, fiecare fiind izolat în diferite colţuri ale lumii.

Asta este şi frumusetea reuşitei. Izolarea socială a format o echipă! De aici şi motto-ul nostru: 1918 – Parfum naţional; parfumul care ne uneşte.

CSID: Ce note definesc din perspectiva ta anul 1918, mai exact unitatea naţională şi cum ai decis alegerea lor în noul proiect?

Alexandra Paven: 19 împreună cu 18 nasc un definitoriu în istoria noastră. Sunt două parfumuri antagoniste, dar care purtate împreună se armonizează minunat. 1918 – parfumul care ne uneşte! Ambele sunt creaţii complexe cu o listă lungă de ingrediente.

Pentru că vrem ca cel care poartă parfumul să fie parte din echipa noastră creativă,  i-am oferit posibilitatea de a-şi imagina alături de noi piramida olfactivă. Reţeta noastră este:

19 – Ingrediente: 25 ml de curaj, o gură de aer proaspăt din Munţii  Carpaţi, 5 ml apă rece de izvor şi un braţ de Brânca-Ursului. 

18- Ingrediente: 3 grame de mărgăritar, 2 picături din dulceaţa stupilor, 5 prune grase, 25 ml dor de casă şi un miez de nucă. 

CSID: Ce comunică cele două parfumuri clienţilor prin ingredientele sale?

Alexandra Paven: Cine poartă Parfum Naţional este liber să-şi imagineze orice. Magia parfumului este să te ducă de nas, să te ajute să te teleportezi oriunde îţi doreşti. Mi-ar plăcea să fie purtat de oameni cumsecade, curajoşi şi cu inima mare. Este extract de emoţie.

Preluat de la: csid.ro