diez-share-facebook.png
Zi de alegeri parlamentare în Ungaria. Miza alegerilor este viitorul ţării, a declarat premierul în exerciţiu Viktor Orban, după ce a votat într-un cartier select din Budapesta în cursul dimineţii, scrie agerpres.ro.

„Noi alegem nu doar partide, un guvern şi un prim-ministru, ci votăm şi pentru un viitor”, a declarat Orban, liderul Fidesz (Uniunea Civic Maghiară), formaţiune parlamentară conservatoare (centru-dreapta). „Eu am votat pentru Fidesz şi solicit tuturor să participe la alegeri”, a spus Orban unui grup de zeci de jurnalişti.

Întrebat dacă luptă împotriva Uniunii Europene (UE), el a spus: „UE nu este la Bruxelles. UE se află la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti’”, relatează Reuters.

O victorie puternică pentru Viktor Orban ar da un impuls şi altor naţionalişti de extrema dreapta din Europa Centrală, în Polonia şi în Austria vecină, provocând fisuri în blocul european de 28 de naţiuni, comentează Reuters.

„După ce Bavaria (Germania), Italia, Cehia şi Austria şi-au exprimat clar poziţia împotriva imigraţiei, acum este rândul Ungariei”, a declarat Orban pentru site-ul Origo într-un interviu publicat duminică.

Procesul de votare se va desfăşura până seara la ora 07:00, ora locală. La urne sunt aşteptaţi peste 8 milioane de cetăţeni.

Alegerile se vor încheia după un singur tur, fiecare votant urmând să pună ştampila pe două buletine de vot diferite: unul pentru alegerea palamentarului de circumscripţie (106 viitori parlamentari vor fi aleşi astfel) şi unul cu lista naţională de candidaţi a partidelor. De pe aceste liste vor intra în parlament 93 de candidaţi.

Preşedintele Ungariei va convoca sedinţa constitutivă a noului parlament, în termen de 30 de zile de la data alegerilor. Premierul va fi ales, la propunerea şefului statului, prin votul majorităţii parlamentarilor. Votul pentru premier şi adoptarea programului de guvernare se va desfăşura simultan.

Preluat de la: diez.md