În martie 2023, trupa de rock alternativ din Republica Moldova „Delta pe Obraz” a lansat primul său album, întitulat „Ritm Color”. La câteva luni distanță, acesta a apărut și pe vinil, astfel încât să poată fi ascultat chiar și în cazul în care, într-o bună zi, toate serverele ar cădea. Gelu Argint, chitaristul echipei, ne-a povestit mai multe despre album și despre decizia de a-l lansa într-un alt format, mai puțin obișnuit pentru anul 2024.
Albumul „Ritm Color” este descris ca fiind un studiu asupra identității trupei și ca un haos ordonat de 43 de minute. Acesta include nouă piese, fiecare dintre ele fiind o continuare a precedentei: intro, „Ritmul meu color”, „Carne”, „Alt nume”, „Calci”, „Limpede”, „Invită-mă în casă”, „Strigă” și outro. Prima piesă după intro e similară cu denumirea albumului și, potrivit lui Gelu, se referă la dorința membrilor echipei ca inimile ascultătorilor să bată în același ritm ca ale lor.
„Ideea ne-a apărut în toamna anului 2023, natural. La acel moment, noi lansam mai multe piese și am zis că dacă tot avem ritmul acesta, de ce n-am scoate primul nostru album. Nimeni nu a insistat și nici nu a zis «Băieți, hai să facem». Având în vedere că trupa există de mai bine de șapte ani, cred că deja era timpul. În plus, am avut parte și de circumstanțe potrivite, și de oameni potriviți care ne-au ajutat.”
Versurile pieselor au fost scrise de Gheorghe Gușan, fondatorul și solistul trupei, iar ceilalți membri niciodată nu l-au încurcat în procesul de creație. „Gheorghe a scris despre ceea ce simte, despre o gamă largă de sentimente pe care toți oamenii le trăiesc. Acesta a fost și scopul albumului, de fapt, să răzbată la oameni prin profunzimea chestiilor pe care le simte și prin felul în care poate să le descrie. Noi, cu muzica noastră, cu instrumentele, am încercat doar să-l susținem. Ne-am dorit ca mesajul pe care vrea să-l spună să fie valorificat.”
În ceea ce privește vinilul albumului „Ritm Color”, acesta a fost lansat cu ideea că serverele ar putea să cadă oricând, mediul online nefiind foarte sigur pentru păstrarea unor lucrări de artă. În plus, „e visul fiecărui artist să aibă materialul său într-un format fizic, nondigital”. Totodată, vinilul e un format foarte interesant și special, acesta permițând audierea unor nuanțe noi, suplimentare: „E un farmec aparte să asculți muzica înregistrată pe un vinil”.
Seria de viniluri a fost lansată după o campanie de crowdfunding încheiată cu succes. Astfel, Gelu ne-a spus că transformarea visului în realitate a fost posibilă doar datorită ascultătorilor și susținătorilor „Delta pe Obraz”, deși nu a necesitat investiții foarte mari: „Noi am comandat doar 100 de bucăți și nu ne-a costat foarte mult, doar că n-am fi reușit să facem chestia asta singuri”. Totuși, visul cel mai mare al membrilor trupei este ca să fie apreciați în țara lor: „Avem multe concerte în România, dar am fi vrut să fim mai apreciați acasă”.
În prezent, vinilul „Ritm Color” poate fi cumpărat online de pe site-ul deltapeobraz.com. Comercializarea sa în magazine urmează după finalizarea turneului de promovare, în care „Delta pe Obraz” pornește curând.
Delta Pe Obraz s-a născut în 2016 la Chișinău, când Gheorghe Gușan și Cristian Chirila, colegi la actorie, au început „să se joace cu poezii pe acorduri de chitară”, oscilând sonor între poetry rock și folk. De-a lungul timpului, echipa s-a mărit și s-a micșorat înapoi. Astfel, actualmente aceasta e formată din trei membri: Gheorghe Gușan (solist), Gelu Argint (chitarist) și Darie Ciobanu (toboșar).
„Cred că este formula ideală, probabil una la care am tins și am ajuns inconștient. Iar odată ce am ajuns, ne-am dat seama cât de potrivită e și cât de bine se aliniază lucrurile. Pentru că delta, ca figură geometrică, e triunghi, iar triunghiul are trei unghiuri și faptul că suntem trei pare logic. E cumva foarte conceptual și chiar perfect”, menționează Gelu.
În această ordine de idei, potrivit lui Ghorghe Gușan, „Delta” din denumirea trupei vine de la Delta Dunării: „Metaforic vorbind, locul în care noi, ca identitate, ne transformăm în comun, ceea ce ar însemna moarte. Și care este locul în care noi ne transformăm într-o altă formă de viață? Obrazul este partea corpului care simte cele mai intense emoții, prin lacrimă. Fie de bucurie, fie de extaz, fie de tristețe”.
Preluat de la: diez.md