diez-share-facebook.png
Comentatorii online și profilurile false răspândesc minciuni în Internetul moldovenesc și distrug spiritul sănătos al unei dezbateri. Pentru a-și promova stăpânul și partidul care îi plătește, ei atacă, denigrează, divizează și creează ură.

Prin campania „Adoptă un trol” se dorește să se cunoască cum funcționează fermele de troli: cum se dau indicații, cum se stabilesc teme, cum se coordonează munca trolilor și a site-urilor false, cum bloggerii „de elită” vânduți primesc ordine despre când și ce informație să publice, cine dă indicații, cum se evaluează munca postacilor, câți trolli sunt în industria asta din Moldova, unde le este sediul, cât lucrează pe zi, ce salarii primesc, etc.

Iată ce spun Inițiatorii Campaniei, Dumitru Alaiba și Vlada Ciobanu.

Ce vrem să facem?
Vrem să găsim persoane care să ne împărtășească experiența de lucru în acest sistem, iar aceasta să fie răspândită de toate instituțiile media independente. Pentru ca oamenii să înțeleagă de ce se fac știri false, de ce sunt răspândite și cine este responsabil de acestea. Trollii sunt plătiți. De aceea vrem să creăm o motivație pentru ei – o confesiune și o recompensă financiară.

De ce?
Este un lucru normal ca presa de investigație să își recompenseze sursele. Asta face orice ziar de investigație într-un mediu sănătos. Din păcate, presa noastră abia de are bani pentru chiria oficiului, uneori. De aceea, haideți să îi ajutăm.
Da, în țara noastră sunt multe probleme, mai importante chiar. Dar atunci când există o întreagă industrie a cărei unică misiune este de a ne face să trăim în minciună, primul pas spre rezolvarea acestor probleme este lupta pentru adevăr.

La prima vedere s-ar pare că asta este o mișcare greșită. Realitatea este că această industrie a trollilor se hrănește din bani murdari. Din corupție, delapidări și spălări de bani publici — care sunt cauzele pentru atâtea probleme sociale și de sistem. Este important să dăm o lovitură dureroasă acestei industrii. Împreună.
Până la urmă, nu este vina acelor copii că au fost atrași într-o rețea ce îi educă să urască. Este vina șefilor lor. Nu trebuie să fim orbiți de ura față de ei. Copiii sunt atrași contra voinței lor, în rețele mult mai periculoase de traficanți de droguri, bande stradale, etc. Ei nu primesc cine știe ce mulți bani, spre deosebire de șefii lor.

Cum asta va funcționa?
Noi colectăm banii și așteptăm cineva să ia legătura cu noi. Și ne imaginăm două lucruri:
Cum șefii apasă refresh și devin tot mai paranoici că în curând fermele lor vor fi subiect de știri în momentul ce măcar unul din angajați, cât de mic și neimportant, povestește ceva;
Cum orice trol, remunerat cu câteva mii de lei pe lună, se uită câți bani se acumulează de la oamenii care pun mână de la mână și se gândește, că dacă nu e el, atunci vecinul s-ar putea să ne contacteze azi sau poate mâine.

Ce informație vrem?
#Nume – cine sunt șefii, cine sunt liderii, cât de sus asta ajunge?
#Informație despre structura de management – cum funcționează, cum se coordonează, cum se raportează?
#Date concrete – adrese (unde sunt oficiile – au, nu cumva prin instituții de stat?), cifre (câți oameni sunt, cât primesc, cât timp funcționează, etc)
#Multimedia – fotografii din interior, video, audio, orice ar putea fi interesant
#Dovezi – acces la adrese de mail cu corespondența despre coordonare și stabilire a agendelor.
#Mărturisiri – oameni reali ce ies public în fața camerelor și povestesc cu ce s-au ocupat.

În funcție de informația oferită ne angajăm să oferim o recompensă în limita banilor disponibili (informație ce va fi publică)

Ce facem cu informația?
Toată informația o să o publicăm deschis pentru ca orice jurnalist de investigație să o poată folosi și pentru a depăși granițele Chișinăului și a ajunge la oamenii care sunt afectați de știrile false și de minciuni.

Dacă ești potențială sursă.
Dacă acum lucrezi, sau ai lucrat ceva timp în urmă în această industrie, contactează-ne. Nu primești cine știe ce bani și te ocupi cu căcaturi. Ajută-ne să aflăm mai multe despre ce se întâmplă în interior. Dacă vrei poți să păstrezi anonimatul, însă vei ajuta mai mult dacă vei face numele public. Tu nu ești vinovat pentru această alegere. Tu pur și simplu căutai să ai un venit.

Dacă ești potențial donator.
Donează. Vrem să strângem cât mai mulți bani. Probabilitatea că o să reușim să deschidem cuiva gura e cu atât mai mare, cu cât suma adunată va fi mai mare. Probabil oamenii dinăuntru își vor începe a pune întrebări dacă trecem peste 2-3 mii de euro. Este o investiție în presa liberă și o tentativă de a lupta cu minciunile și știrile false. Noi promitem să transmitem actualizări despre colectarea de fonduri, sursele care ne contactează, informația ce o răspândim, rețelele de distribuție a informației etc. Totodată, dacă aveți idei despre o colectare mai eficientă de fonduri, de luptă cu minciunile, de metode prin care să ajungem la mințile oamenilor afectați direct de știrile mincinoase, vă îndemnăm să ne scrieți. Această colectare de fonduri este doar un început, într-o luptă îndelungată cu știrile false, minciunile, trolli plătiți care vor să divizeze societatea și să semene ură. Pentru orice contribuție, vă mulțumim!

Dacă ești jurnalist
Atunci avem mare nevoie de ajutorul tău pentru a răspândi informația despre această campanie. Vrem să ajungem la cât mai mulți potențiali donatori.

Cum ești protejat?
Motivul din care am făcut această campanie pe Indiegogo este pentru a evita rețelele naționale. E o măsură de precauție pentru a oferi posibilitatea anonimatului pentru cei ce doresc să și-l păstreze, dar vor să doneze. Numele vostru nu va fi dat public. Nu este în interesul nostru.
De asemenea, de această campanie este legat un cont de card dinafara Moldovei, deci sistemul financiar din Moldova nu are absolut nici o legătură. Băgați niște bani. 10, 20, 30 de euro. Este o investiție în viitorul presei libere.

Și dacă nu cheltuim toți banii?

Planul nostru este să asigurăm o așa campanie, încât să convingem nu doar un om să vorbească. O să scoatem informația la lumină și o să remunerăm cât mai multe surse.
Dacă, totuși, ne rămân bani, o să finanțăm o altă idee similară ce are același scop – lupta cu dezinformarea prin intermediul trollilor politici.
Spre exemplu, un hackathon dedicat exclusiv subiectului dat. O să mai găsim ceva bani, o să arătăm banii adunați ca și cofinanțare și o să anunțăm un concurs de idei la subiectul dat și vom finanța nu una, ci trei. Toate cheltuielile vor fi transparente și fiecare donator va primi informație despre acestea.

Preluat de la: diez.md