pixel.png

Coronavirusul este răspândit în principal de la persoană la persoană. Vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni renale sau alte afecţiuni cronice severe se pare că prezintă un risc mai mare pentru o formă mai gravă a coronavirusului. Din cauza acestui risc crescut pentru pacienţii care suferă de tulburări renale, este deosebit de important să ne luăm măsurile de precauţie necesare pentru a reduce riscul de expunere.

Dacă un focar de coronavirus izbucneşte chiar în comunitatea ta, acesta ar putea dura mult timp. În funcţie de gravitatea focarului, Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) recomandă urmarea acestor acţiuni pentru a reduce expunerea.

Dacă ai un risc mai ridicat de a te îmbolnăvi de coronavirus, ar trebui să îţi faci stocul necesar de alimente, când ieşi în public,să stai departe de cei bolnavi şi să păstrezi o distanţă de cel puţin 2 m faţă de orice altă persoană, să te speli des pe mâini, să eviţi aglomeraţiile cât mai mult posibil şi, în principal, să stai acasă.

<!–

Formul de quiz

–>

Este important ca toată lumea să urmeze aceste măsuri preventive recomandate de Centrul pentru controlul bolilor (CDC):

* Rămâi acasă dacă te simţi rău sau ai simptome precum febră, tuse, dureri în gât, dureri de corp, dureri de cap, frisoane.

* Dacă eşti nevoit să faci dializă, NU trebuie să te lipseşti de tratamente. Contactează de urgenţă medicul, dacă ai probleme sau te simţi rău.

* Acoperă-ţi gura atunci când strănuţi sau tuşeşti cu un şerveţel de unică folosinţă şi apoi aruncă-l în coşul de gunoi. Dacă nu ai un şerveţel, tuşeşte sau strănută îndreptându-te către partea superioară a mâinii, nicidecum direct în palmă!

* Spală-te des pe mâini cu apă şi săpun timp de cel puţin 20 de secunde; mai ales după ce mergi la baie; înainte de a mânca şi după ce îţi sufli nasul, tuşeşti sau strănuţi. Dacă nu ai apă şi săpun, foloseşte produse de igienizare pentru mâini cu alcool 60% – 95%.

* Curăţă foarte des lucrurile care sunt atinse foarte mult, precum mânerele uşilor.

* Evită atingerea feţei, în special nasul şi gura.

Dializa şi programările medicale

Dacă eşti pacient cu dializă, nu-ţi rata programările. Dacă te simţi rău, contactează medicul de familie sau cel care îţi urmăreşte evoluţia bolii renale. În cazul în care clinica unde făceai dializă este în carantină, vei fi direcţionat, probabil, la un al centru de dializă funcţional.
Pentru pacienţii de boli renale în stadia incipiente sau cei cu transplant, la orice simptom contactaţi-vă medicul nefrolog sau medicul de familie.

Ce provizii să faci dacă ai probleme cu rinichii

Este important să păstrezi la îndemână alimente neperisabile pentru a evita să te îmbolnăveşti dacă se produce un focar în zona în care locuieşti.

Aruncă toate conservele care sunt deschise sau care au depăşit data de expirare pentru a evita intoxicaţiile alimentare. Evită să foloseşti sare (sau înlocuitori de sare dacă ai o restricţie de potasiu).

Alimentaţia pacienţilor cu dializă

În cazul pacienţilor cu dializă, ţineţi minte trei aspecte cheie pentru o dietă adecvată – potasiu scăzut, fosfor scăzut, sodiu scăzut.

Mai mult, trebuie consumate fructe (mere, caise, cocktail de fructe, piersici, pere, ananas, portocale, mandarine) 1/2 cană = 1 porţie (limitează-te la 2-3 porţii/zi).  Poţi consuma şi suc de merişor, măr, struguri, ananas ori limonadă, cu condiţia ca toate să aibă conţinut redus de zahăr sau niciun adaos în plus, dacă este posibil.
  
E important ca în alimentaţia zilnică să introduceţi legume, 1/2 cană = 1 porţie (limitează-te la 2-3 porţii/zi). Dacă nu aveţi cum să procuraţi legume proaspete, puteţi consuma conserve cu conţinut scăzut de sodiu sau fără sare (clătite după desfacere cu apă): sfeclă, morcovi, porumb, fasole verde, ciuperci, dovleac, mazăre dulce, castanet.

Nu uitaţi de proteine! Le puteţi obţine din conserve cu cu conţinut scăzut de sodiu: (clătite cu apă după desfacere): de ton, somon, curcan ori pui.
  
E important să aveţi şi alimente neperisabile precum fasole, linte, unt de nuci/arahide.

Persoanele cu dializă pot avea în alimentaţie şi produse lactate (1/2 cană/zi): lapte condensat sau lapte vegetal din orez, soia sau migdale.

  
Cerealele ( adică pâine albă sau din secară) ori cerealele uscate ( grâu, orez, dar evită tărâţele şi fibrele mari) se pot afla în alimentaţia ta. Alegerile sănătoase includ, dar nu se limitează la: fulgi de porumb, ovăz, griş, paste, orez alb sau brun.

Grăsimile sunt şi ele importante: unt nesărat, maioneză cu conţinut scăzut de sodiu, ulei vegetal, ulei de măsline, ulei de rapiţă.

Iar dacă vrei dulce neapărat, încearcă biscuiţi digestivi, bombone tari, jeleuri, goffer, gem, marmeladă sau miere.      

Alimentaţie pentru bolnavii de rinichi – Sodiu scăzut (fără restricţii de potasiu sau fosfor)

Include toate alimentele care se permit în dializă, precum şi alimentele enumerate mai jos:

Fructe (2-3 porţii / zi): proaspete sau sigilate, fără zahăr adăugat, fructe uscate, suc de fructe

Legume (2-3 porţii / zi), dar fără legume cu sare adăugată sau cu conţinut scăzut de sodiu

Proteine din: carne cu conţinut scăzut de sodium, ton, somon, curcan, pui, fasole uscată şi mazăre, cu conţinut scăzut de sodium, tofu neperisabil, unt, nucile şi seminţele nesărate

Lactate (2-3 căni / zi): produse solide din lapte uscat, lapte condensate, lapte vegetal: de orez, soia, migdale.

Cereale: pâine şi paste de cereale integrale, orez alb sau brun, biscuiţi nesăraţi, cereale uscate cu sodiu scăzut, cereale fierte (cremă de grâu sau ovăz, griş).
      
Grăsimi: unt sau margarină nesărate, maioneză cu conţinut scăzut de sodiu, ulei de gătit

Dulciuri: gumă de mestecat, biscuiţi digestive, bomboane tari, jeleuri, goffre

Mai poţi consuma şi supe şi bulion cu conţinut scăzut de sodiu, miere, marmeladă, gem

Preluat de la: csid.ro