just-hack-cover.jpg
În perioada 17-19 noiembrie, în incinta Centrului de Excelență în Domeniul TIC „ Tekwill “ va avea loc JUST~Hack, editia a doua – evenimentul care vine să creeze aplicații care ar putea ajuta la impulsionarea reformelor din justiție în Republica Moldova.

AGER Moldova, în parteneriat cu Freedom House, și cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA, lansează cel de-al doilea hackathon pe justiție din Chișinău, Moldova. În cadrul primului hackaton au fost generate două idei creative, care au fost finanțate pentru a fi implementate.

JUST Hack este un hackaton competitiv cu durata de 42 ore (desigur cu pauze de noapte între cele 3 zile), ce provoacă participanții să creeze soluții și inițiative tehnologice inovatoare pentru a aborda problema reformei justiției în Republica Moldova.

Pentru cine?

JUST Hack încurajează participanții cu un larg set de competențe,  chiar și cei care nu au experiență anterioară de hacking, sau în reforma justiției. Salutăm codificatori și persoane creative, producători de aplicații și artiști, ingineri și antreprenori, jurnaliști, multitudinea de specialiști care-și au specificul lor în parte. Atunci când aceste diferite perspective se reunesc, inovarea este rezultatul mult așteptat.

Cu toate acestea, având în vedere că reforma justiției este un subiect destul de specific, salutăm cu tărie participarea tinerilor avocați, specialiști/studenți, alături de participanții menționați anterior, pentru a facilita o mai bună înțelegere a subiectului și a asigura practicabilitatea soluțiilor dezvoltate.

Pentru ce?

În cadrul evenimentului, participanții vor avea un week-end plin de concentrare și creativitate, lucru în echipă, conceptualizare și programare, pentru a aduce un impact valoros societății în care trăiesc. În jur de 20 de participanți vor lucra la ideile lor – aplicații mobile sau platforme web – precum și alte soluții creative pentru abordarea uneia dintre problemele propuse. Mentori locali, cu experiență în dezvoltare de produse IT, marketing, cât și experți în domeniul justiției, vor ghida participanții în cele două zile de eveniment.

Participanții, lucrând în echipe a câte 4-5 persoane, vor elabora soluții pentru una din tematicile propuse :

#. Îmbunătățirea accesului la justiție/ comunicării cu funcționarii justiției

#. Consolidarea integrității sistemului judiciar

#. Promovarea mecanismelor de soluționare a litigiilor în afara sistemului

#. Dezvoltarea unor instrumente tehnologice care să îi ajute pe oameni să dezvolte încrederea și capacitățile de care au nevoie pentru a face față problemelor juridice de zi cu zi.

La final, echipele își vor prezenta ideile si primele prototipuri/proiecte, care vor fi evaluate de un panel de experți (juriu). Cea mai bună soluție va fi premiată, astfel cîștigătorii avînd șansa să-și pună în aplicare conceptul.

Completați formularul cu o idee sau ca participant independent și veți forma echipe pe loc în jurul ideilor prezentate. De asemenea, puteți veni cu o echipă formată în avans, inclusiv cu o idee deja în proces de dezvoltare.

Cum?

Pentru a depune dosarul, vcompletați formularul electronic pînă la data de 12 noiembrie 2017, ora 23:59.

Evenimentul se va desfășura în limba română, însă vorbitorii de limba rusă pot participa, folosind acest formular, cu condiția ca au un nivel sufficient de cunoaștere a limbii române pentru a putea comunica în interiorul echipei.

Preluat de la: diez.md