pixel.png

O poveste de dragoste trebuie scrisă cu sinceritate de la început. Iar atunci când vine vorba despre relaţii intime, se joacă cu cărţile pe masă. Partenerii trebuie să vorbească deschis despre trecutul venerian, despre ce îi face să se simtă în siguranţă, metode de contracepţie şi să meargă la un specialist pentru consult şi analize specifice. Despre toate acestea ne vorbeşte prof. dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.

Deşi pare un subiect sensibil, este bine să vorbiţi deschis despre aşteptările pe care le aveţi de la o relaţie de dragoste şi dar mai ales despre termenii în care povestea se poate desfăşura pentru a vă simţi în siguranţă. Metodele de contracepţie, dar şi cele de protecţie împotriva bolilor sexuale sunt două mari teme ce pot fi rezolvate cu ajutorul medicilor specialişti.

CSÎD: La începutul unei noi relaţii, ce analize şi teste medicale se recomandă pentru cei care nu vor sa folosească prezervativ?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică:
În cazul unei relaţii stabile se recomandă ca partenerii să îşi cunoască şi trecutul venerian. Se recomandă efectuarea unui consult dermato-venerologic care va recomanda eventuala testare pentru sifilis (testele serologice VDRL, TPHA), testarea pentru infecţia HIV, testarea pentru infecţia hepatitică (testele serologice AgHBs, AcHVC), testele pentru o posibilă infecţie cu Chlamydia trachomatis sau gonococ (teste de tip NAAT). În funcţie de necesităţi pot fi recomandate şi alte teste. 

<!–

Formul de quiz

–>

Bolile cu transmitere sexuală nu ţin cont de vârstă sau certificat de căsătorie

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală în rândul tinerilor? Dar al adulţilor căsătoriţi de exemplu?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică:
Vârsta pacientului sau starea sa civilă nu sunt în legatură directă cu dezvoltarea ITS. Factorii de risc pentru ITS sunt reprezentaţi de parteneri sexuali multipli, nerespectarea condiţiilor de igienă şi de prevenire a ITS, promiscuitate, situaţie economică precară, apartenenţa la un grup social minoritar, consumul de droguri sau alcool. 

Cum putem evita bolile cu transmitere sexuală?

CSÎD: Care sunt modalităţile cele mai eficiente pentru prevenirea infectării cu BTS?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică:
Prevenirea ITS se bazează pe educaţie medicală, activitate care trebuie începută încă de la vârsta de 9-11 ani. Sunt necesare informaţii despre igiena corectă, factorii de risc ai ITS, modalităţi de prevenire – de exemplu folosirea corectă a prezervativului. De asemenea informarea trebuie să descrie şi modul în care apar primele manifestări de boală (ex. pliante informative, informaţii în mediul on-line). 

Documentare realizată şi cu sprijinul echipei Clinica Dermatologie II, Spitalul Clinic Colentina – as.univ. dr. Alexandra Irina Butacu, as.univ. dr. Ionela Manole, dr. Mihaela Zaharia, dr. Raluca Lascu, dr. Alis Salame, dr. Marius Vâlcoci.
 

Preluat de la: csid.ro