diaree.jpg

Majoritatea episoadelor diareice sunt cauzate de bacterii şi virusuri, dar şi anumite alimente ori băuturi pot favoriza scaunele apoase. Cea mai bună metodă de a afla care dintre alimentele pe care le consumi îşi cauzează această neplăcere constă în ţinerea unui jurnal alimentar, în care să notezi ceea ce mănânci şi modul în care te simţi după masă. Identificând alimentul care îţi dă bătăi de cap (mai bine spus, dureri de burtă), vei reuşi să te fereşti data viitoare de un astfel de disconfort.

Iată câteva categorii de alimente şi băuturi care ar putea favoriza apariţia diareei!

Îndulcitorii

Cei din guma de mestecat şi din dulciurile fără zahăr pot avea efect laxativ. Aspartamul, sucraloza şi sorbitolul contribuie la apariţia scaunelor diareice şi favorizează balonarea.

Cafeaua

Dacă nu poţi începe ziua fără o cană mare cu cafea, asigură-te măcar că eşti acasă. Cafeina stimulează contracţiile intestinale, astfel încât resturile alimentare sunt împinse rapid prin colon şi nu sunt absorbite corespunzător, favorizând apariţia diareei. De asemenea, aciditatea din licoarea preferată de mulţi somnoroşi poate înrăutăţi anumite probleme digestive, aşa că grijă mare la cantităţi!

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool pe o perioadă scurtă poat cauza dureri de stomac, asociate frecvent cu mahmureala. Descoperă aici câteva leacuri anti-mahmureală eficiente! Însă alcoolul ese şi un iritant pentru mucoasa intestinală. Consumat în exces, acesta accelerează procesul digestiv, ceea ce perturbă procesul de absorbţie a apei în ţesuturi – iar acest lucru duce, inevitabil, la diaree.

Lactate

Dacă te confrunţi cu episoade diareice în urma consumului de lactate, e foarte posibil să suferi de intoleranţă la lactoză.  Alte simptome care însoţesc diareea cauzată de produsele lactate includ: crampele abdominale, balonarea, gazele intestinale şi senzaţia de vomă.

Pâinea şi produsele care conţin gluten

Glutenul, o proteină care se găseşte în cereale (grâu, orz, secară etc.), ar putea cauza, de asemenea, apariţia diareei. Asta nu înseamnă neapărat că ai intoleranţă la gluten, ci că ai o anumită sensibilitate la produsele care îl conţin. Aşadar, evită-le sau consumă-le în cantităţi cât mai mici.

Alimentele bogate în fibre

Deşi fibrele sunt esenţiale pentru o digestie ca la carte, un consum excesiv de alimente care le conţin ar putea avea efectul advers. Mulţi oameni cresc aportul de fibre pentru a scăpa de constipaţie, dar dacă depăşesc anumite cantităţi, ei pot ajunge să se confrunte cu diareea, deoarece fibrele au un puternic efect laxativ.

Ardei iuţi

Alimentele picante pot irita mucoasa ce înveleşte stomacul şi intestinele, ceea ce creşte viteza de deplasare a alimentelor prin tractul gasroinestinal, iar asta rezultă în scaune apoase.

Preluat de la: Csid.ro