acnee.jpg

Acneea este mai des întâlnită decât ai putea crede, studiile arătând că peste 80% din populație a suferit de această problemă la un moment dat în viață. Deși este mai des întâlnită în rândul adolescenților, înaintarea în vârstă nu exclude posibilitatea dezvoltării acestei afecțiuni.

Dar acneea nu este nici pe departe doar o problemă estetică, ea poate semnala existența unor probleme mai serioase. Iată câteva dintre afecțiunile care pot sta în spatele acneei:

Acneea chistică este una dintre cele mai severe tipuri de acnee, caracterizându-se prin blocarea porilor, fapt care duce la infecție și inflamare. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de schimbările hormonale care apar la pubertate, dar pot fi afectați și adulții. În cazul adulților, poate fi provocată de o intoleranță alimentară. 

Lactatele sunt cel mai adesea incriminate pentru această problemă, dar și zahărul și cafeina, așa că, dacă ai acnee, le-ai scos din alimentație pentru câteva săptămâni și nu vezi rezultate, este recomandat să mergi la dermatolog, pentru a identifica o altă cauză a acesteia. 

Un factor la fel de comun precum alimentația, când vine vorba despre acnee, poate fi un dezechilibru hormonal. Sindromul ovarelor polichistice afectează una din 10 femei și se caracterizează prin menstruații neregulate, exces de hormoni masculini, acnee, creștere în greutate, sau, în timp, infertilitate. Un control ginecologi ar putea să confirme această ipoteză și dacă acesta este motivul pentru acnee, contraceptivele orale prescrise de medic alături de o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și pește ar putea ameliora acneea. 

Dacă ai un ten gras, în special în zona T (frunte, nas și bărbie) atunci e posibil să te confrunți cu probleme digestive. Alimentele grase, procesate, îți pot încetini procesul digestiv, ceea ce favorizează apariția acneei, mai ales în zona frunții. Și în acest caz, o dietă echilibrată ar trebui să rezolve, măcar parțial, problema acneei. 

De câte ori nu ai observat că, atunci când treci printr-o perioadă stresantă, asta se vede și pe tenul tău? Asta fiindcă stresul crește nivelul de sebum, ce poate declanșa apariția acneei. De asemenea, irită glandele suprarenale, care secretă o cantitate mai mare de hormoni androgeni, ducând astfel la inflamarea pielii.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro