antonio-janeski-CHVTt0aGbx0-unsplash.jpg
Un team-building reușit este unul la care toată lumea dorește să participe, deci ideea de a face colectivul mai unit va avea succes pe deplin. Scopul fiecărei activități de team-building este de a crește spiritul de echipă, de a spori productivitatea și de a îmbunătăți relațiile dintre colegi. Îți propunem câteva idei de activități, pe care le poți face indoor (în oficiu) sau outdoor (în afara biroului – fie la o cafenea, într-un parc sau o zonă pentru camping) și care vor recrea atmosfera în colectiv. Responsabil de organizarea și buna desfășurarea a acestor activități este persoana care are funcția de HR manager, însă acesta trebuie să țină cont și de preferințele echipei.

„Bring your kid to work” – indoor 

Nu mai este un secret că acolo unde sunt implicați copiii, acolo este o atmosferă plăcută și lumea se degajează. Conceptul de bring your kid to work a apărut în SUA prin anii 90, iar începând cu finele anilor 2000 a devenit popular în întreaga lume, conceptul fiind preluat și de multe companii din Moldova.  Fiecare angajat vine la lucru însoțit de copiii săi. Astfel, sălile de ședințe și birourile voastre se transformă în ateliere de pictură, origami sau săli de concerte. Practica arată că acest tip de team-building îmbunătățește considerabil relația dintre angajați, iar ulterior se construiesc relații de prietenie chiar și între familii.

Timp necesar: ai nevoie de o zi de lucru deplină

„Ghicește-mă” – indoor sau outdoor

Fiecare membru al echipei voastre trebuie să scrie pe o bucată de hârtie numele filmului preferat. Adunați toate foițele, amestecați-le și citiți-le cu voce tare o singură dată. În cele ce urmează bazați-vă doar pe memorie. Persoana din stânga ta va începe încercând să potrivească titlul filmului cu numele celui care l-a ales. Dacă ghicește, cel despre a cărui film  a fost vorba devine membru în echipa celor care ghicesc și, împreună, vor încerca să ghicească o altă asociere. Dacă greșește, următorul din rând încearcă să facă o asociere. Fiecare asociere corectă aduce echipei de ”ghicitori” un nou membru și șansa la o nouă încercare. Activitatea se încheie când toată lumea este în aceeași echipă. Puteți face această activitate la oficiu, în parc sau chiar la cafenea, savurând desertul preferat.

Puteți schimba domeniul, înlocuind denumirile de filme cu cărți, actori sau destinații turistice preferate. Acest tip de team-building este considerat a fi unul bun, fiindcă fiecare membru al echipei va afla care sunt preferințele celorlalți. Vă puteți înarma cu băuturile calde preferate și deserturi, iar buna dispoziție sigur va fi garantată.

Timp necesar: 20-30 minute

„Cine râde la serviciu” – indoor sau outdoor

Pentru distingerea atmosferei la job și ridicarea moralului întregii echipe, mai ales atunci când aveți situații stresante, această activitate de team-building este mai mult decât una reușită. Organizați membrii colectivului vostru pe perechi, aleator, poziționați în picioare și spate în spate. La semnalul unuia dintre voi,  toți trebuie să se întoarcă, să-și privească partenerul în ochi și în timpul ăsta să fie sobri și serioși. Vorbitul este interzis! Primul care zâmbește sau râde trebuie să se așeze. Toți cei rămași în picioare își aleg alt partener (cel mai apropiat de ei) și activitatea continuă până când rămâne unul singur care nu a râs și nu a zâmbit.

Timp necesar: 20-30 minute 

Jocuri-video la calculatoarele de la birou

Îți vei surprinde angajații și colegii, dacă alegi să instalezi la calculatoarele din birou – jocuri-video. Alege o zi în care aveți un program mai lejer și petreceți timpul distractiv împreună. Contează mult ce joc se alege – fii sigur că va fi pe placul tuturor și nu va crea disconfort. Poate fi unul lejer și ușor de jucat, pentru a crea o atmosferă relaxantă. Nu uita de snack-uri și băuturi răcoritoare.

Timp necesar: câteva ore din ziua de lucru

Ora de dans la birou sau în afara acestuia – indoor and outdoor

Dansul apropie și creează relații frumoase de amiciție. Chiar dacă de la început colegii de birou vor fi mai reticenți, după două-trei melodii, atmosfera se va degaja. Alege un playlist bun și ține cont de preferințele colegilor. Îți recomandăm să optezi pentru o muzică ritmată. Creați un ring de dans improvizat mutând mesele de birou și petreceți vesel timpul împreună. În cazul în care alegeți să faceți acest team-building în afara locului de muncă, o puteți face în parc sau de ce nu – chiar la un studiou de dans.

Timp necesar: două ore

Ține cont de faptul că un team-building nu înseamnă doar joc, fie că unul indoor sau outdoor, este o activitate care consolidează echipa, îi scoate în evidență punctele forte, dar și cele la care e necesar să se mai lucreze. Dacă îți dorești un colectiv unit, atunci este important să acorzi atenție activităților de team-building, care s-a demonstrat sporesc mult productivitatea și îmbunătățesc relațiile într-o echipă. 

Preluat de la: diez.md