pixel.png

Acneea este una dintre cele mai comune afecţiuni cu care o persoană se poate confrunta şi, de exemplu, în Statele Unite aproape 50 de milioane de americani suferă anual de aceasta. Luând în calcul aceste aspecte, informaţiile legate de acnee sunt necesare poate chiar dinainte de apariţia acestei afecţiuni. Foarte mulţi adolescenţi şi tineri adulţi cred că este foarte bine să lase acneea să-şi urmeze cursul şi să nu o trateze, de multe ori fiind considerată o afecţiune normală, care apare la pubertate, din cauza schimbărilor hormonale.

Printre modalităţile superficiale de tratare a acneei se numără aplicarea locală a aspirinei sau pastei de dinţi, dar fără prea mare succes. Dermatologii Academiei Americane de Dermatologie susţin că lăsată netratată, aceasta poate afecta pacientul atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, deoarece aceste probleme se agravează, duc la scăderea încrederii în sine sau apariţia anxietăţii şi depresiei.

”Ca dermatolog care tratează zilnic pacienţi care suferă de acnee, pot vedea ce efecte are această afecţiune asupra vieţii personale, atât fizice, cât şi emoţionale”, povesteşte specialistul dermatolog Dee Anna Glaser, profesor al Univeristăţii de Medicină Saint Louis, din St. Louis. ”Dacă ai o dispoziţie proastă sau eviţi să ieşi cu familia sau prietenii din cauza acneei, cere ajutorul unei specialist pentru tratament”, explică specialistul.

<!–

Formul de quiz

–>

Dr. Glaser susţine că în prezent există numeroase tratamente eficiente care luptă împotriva acestei afecţiuni, inclusiv care pot fi aplicate direct pe piele, antibiotice şi alte proceduri precum cele cosmetice. În orice caz, pacienţii care urmează un tratament care luptă împotriva acneei, trebuie să aibă multă răbdare. De exemplu, durează între patru şi opt săptămâni ca rezultatele să apară, atunci când vorbim de tratamentele aplicate direct pe piele. Este foarte important ca pacientul să continue tratamentul pentru a preveni noi erupţii acneice. De asemenea, Dr. Glaser pune accentul şi pe îngrijirea pielii în timpul tratamentului, mai ales că aceasta poate deveni uscată, iritată.

Iată ce sfaturi oferă pacienţilor pentru o rutină de îngrijire corespunzătoare:

Folosirea unui produs de curăţare cu o formulă delicată. Una dintre greşelile pe care pacienţii le fac este aceea de a opta pentru produse agresive, dar în felul acesta, nu vor face decât să agraveze aspectul pielii şi să accentueze uscarea şi iritarea pielii. În schimb, se poate opta pentru un produs de curăţare facială, fără ulei, pentru a evita blocarea porilor. Recomandată este curăţarea delicată a zonelor afectate, de două ori pe zi şi după ce transpiri.

Aplicarea tratamentului se face în cantităţi mici. Există pacienţi care folosesc creme în abundenţă, iar în felul acesta pielea poate fi iritată. Rezultate foarte bune se pot vedea şi atunci când se aplică pe ten o cantitate mică de produs (tratament), cât un bob de mazăre.

Pregătirea pielii pentru tratament. Este nevoie de timp ca pielea să se adapteze noului tratament aşadar, procesul începe prin aplicarea produsului o dată la două zile, nu în fiecare zi. Dacă după câteva săptămâni nu apar efecte negative, iar pielea reacţionează normal, fără senzaţie de arsură sau roşeaţă, pacientul poate aplica tratamentul în fiecare zi. În cazul în care apar iritaţiile, înainte de aplicarea tratamentului se cere folosirea unei creme hidratante. Studiile au arătat că acest pas previne apariţia efectelor adverse ale tratamentelor anti-acnee. De asemenea, pacientul trebuie să se asigure că acea cremă hidratantă pe care o foloseşte nu conţine ulei.

Protejarea pielii împotriva razelor soarelui. Multe dintre tratamentele care luptă împotriva acneei sensibilizează pielea şi o fac vulnerabilă la expunerea la soare. Astfel, cresc şansele apariţiei arsurilor. Înainte de a ieşi din casă, pacientul trebuie să aplice pe piele o cremă cu factor de protecţie (cel puţin SPF 30), pe toate zonele expuse, inclusiv scalp, urechi, gât şi buze. Imperios necesară este reaplicarea ei o dată la două ore. Un alt mod de a proteja pielea de razele UV se poate face cu ajutorul pălăriilor sau ochelarilor de protecţie.

”Acneea este o afecţiune complexă care poate apărea din mai multe cauze, inclusiv din cauza produselor de îngrijire nepotrivite, a fluctuaţiilor hormonale, a moştenirii genetice sau din cauza stresului”, explică Dr. Glaser. ”Acneea nu poate fi tratată la fel în cazul tuturor pacienţilor”, a continuat specialistul.

Preluat de la: csid.ro