Potrivit ACC, au fost încălcate următoarele prevederi ale Regulamentului privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anularea sau întârzierea prelungită a zborurilor, aprobat prin HG nr.836 din 08.11.2012:
# a fost depășit termenul de rambursare care, potrivit Regulamentului, întregul cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de șapte zile, nu de 30 de zile;
# pasagerilor afectați nu le-a fost prezentată o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care sunt precizate normele de compensare și asistență conform Regulamentului. De asemenea, pasagerilor nu li s-a prezentat în formă scrisă nici coordonatele Autorității Aeronautice Civile;
# au fost admise încălcări și la capitolul respectării dreptului la deservire a pasagerilor și anume – mese și băuturi direct proporționale cu timpul de așteptare, cazare hotelieră, transport dintre aeroport și locul cazării, după cum sunt prevăzute în Regulament.
„Astfel, Air Moldova a fost sancționată pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare în baza art. 344 alin. (3) lit. d) din Cod Contravențional.
În context, AAC a emis următoarea prescripție: Air Moldova S.R.L. va rambursa în termen de șapte zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 până la data limită de 2 mai 2023.
Subsecvent, operatorul aerian vizat va prezenta tuturor pasagerilor afectați de anularea a 46 zboruri în perioada 21-25 aprilie 2023 o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care vor fi precizate normele de compensare și asistență conform Regulamentului”, se arată într-un comunicat emis de ACC.
De asemenea, Autoritatea Aeronautică Civilă informează că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250-400 euro, în funcție de destinație.
Pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi, numărul 10), iar în cazul nesoluționării situației, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile prin următoarele modalități:
# la sediul Autorității Aeronautice Civile în formă scrisă;
# prin intermediul poștei, semnat electronic;
# depunerea petiției în mod electronic la adresa [email protected] și [email protected].
Citește și ce ar trebui să faci în cazul în care zborul tău a fost anulat sau reținut.
Amintim că pe 12 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a anunțat că există riscul ca să fie suspendat certificatul de operator aerian al Air Moldova, în contextul anulării mai multor zboruri. AAC precizează că motivul pentru care Air Moldova anulează zborurile este situația financiară precară a operatorului aerian. În același timp, angajații Air Moldova au venit cu o reacție și solicită autorităților să se implice în situația creată. În scrisoarea adresată autorităților se menționează că cei 285 de angajați ai companiei aeriene sunt extenuați și demoralizați, însă, cu toate acestea, continuă să-și exercite onest munca.
Angajații companiei aeriene Air Moldova au lansat o petiție către președinta țării, Maia Sandu, solicitând ca ea să intervină în situația critică financiară a companiei. În caz contrar, angajații companiei aeriene spun că Air Moldova va intra în faliment în mai puțin de câteva zile.
Amintim că în ultimul timp, Air Moldova a anulat mai multe zboruri. Primele zboruri au fost anulate în luna martie. Potrivit Air Moldova, motivul anulării curselor respective este reorganizarea orarului pentru luna martie.
De asemenea, pe data de 27 februarie, Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) a confirmat că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023.
Preluat de la: diez.md