DSC_0185.jpg
Christos Tasiopoulos este un tânăr de 34 de ani din Grecia, care de curând a vizitat țara noastră. Tânărul a vizitat galeriile subterane din Cricova, s-a plimbat prin Cetatea Soroca și a participat la o nuntă cu rudele sale din raionul Soroca.

Despre Moldova a auzit prima dată la lecțiile de istorie și geografie. Acum, când a ajuns în Moldova, cel mai mult a rămas surprins de oamenii de aici.

„În primul rând, mi-au plăcut foarte mult oamenii, care sunt foarte primitori și receptivi la omul străin. M-am întâlnit cu rudele mele din Moldova și i-am descoperit ca pe niște omeni forte buni, foarte prietenoși”, povestește Christos într-un interviu oferit publicației Observatorul de Nord.

Christos a rămas impresionat și de beciurile din Cricova, acolo unde merg majoritatea turiștilor când ajung în Moldova.

„Sunt un om care preferă vinul bun și îmi place să cunosc cât mai multe lucruri despre vin, despre procesul de producere a vinului, ceea ce fac și în alte țări când le vizitez. Așa că mi-a plăcut ideea să vizităm Cricova, iar excursia din beciurile kilometrice mi-a părut foarte interesantă. Apreciez ideea că după ce s-a scos piatra care trebuia folosită în construcție, iar locul rămas gol este folosit pentru beciuri. Este o idee avansată și e bine să se întâmple așa”, povestește tânărul.

DSC_0051

A rămas impresionat și de bucatele noastre tradiționale, totuși a remarcat faptul că moldovenii au pra multe bucate pe masă.

„Foarte gustoase bucatele moldovenești, mai cu seamă că erau pregătite de rudele socrilor mei. Însă am observat că moldovenii au foarte multe bucate pe masă și acestea nu întotdeauna se combină între ele. Cantitatea bucatelor te sperie și nu se potrivește pentru un stomac sănătos (râde — nota autorului). Înțeleg că scopul moldovenilor e să-l facă pe musafir să se simtă bine, dar rezultatul poate fi altul, vă zic că mesele încărcate cu bucate sperie”, mai adaugă tânărul.

A reușit să ajungă și la o nuntă moldovenească, și nu una oarecare, ci la Soroca, acolo unde sunt tradiții bogate.

„Mi-a plăcut enorm și mai ales că se păstrează tradiția de întâmpinare a oaspeților cu pâine și sare, așezate pe un prosop cu motive naționale. Tradiția legată de colacul miresei de asemenea mi-a părut frumoasă, precum și cea de la finalul nunții — dezbrăcarea miresei. Dacă s-ar fi păstrat și mai multe tradiții era și mai bine. Am intrat și într-o horă moldovenească și mi-a plăcut mult”, spune tânărul.

DSC_0429

Preluat de la: diez.md