CE VEI AFLA DIN ACEST ARTICOL:
Durerea de rinichi după consumul de alimente grase poate fi un semn al unor afecțiuni variate, inclusiv pancreatită, pietre la rinichi sau chiar disconfort digestiv provocat de indigestie. Este important de reținut că durerea de rinichi poate fi și un simptom al unor condiții medicale grave, motiv pentru care este esențial să consulți un medic pentru un diagnostic și tratament adecvat.
Avem următorul scenariu: să zicem că ai terminat de mâncat o masă bogată în grăsimi, care conținea toate alimentele tale preferate: pui prăjit, cartofi prăjiți, chips-uri și pizza. Este posibil să simți mai mult decât o simplă senzație de sațietate după o astfel de masă. De exemplu, poți resimți dureri în zona rinichilor sau în partea inferioară a spatelui. Deși nu este întotdeauna un semn al unei afecțiuni grave, este important să consulți un medic pentru a te asigura că durerea de rinichi nu necesită tratament de urgență.
Mesele bogate în grăsimi au un impact semnificativ asupra organismului. Medicul îți poate recomanda reducerea consumului de grăsimi dacă ești predispus la indigestie sau arsuri gastrice asociate alimentelor grase. O masă bogată în grăsimi poate declanșa o serie de simptome, din cauza digestiei ineficiente a lipidelor.
Organismul are nevoie de bilă pentru a digera grăsimile, iar aceasta trebuie să fie eliberată de ficat sau vezica biliară pentru a ajunge în tractul digestiv. Acest proces este lent, deoarece bila trebuie să parcurgă un traseu fiziologic. Între timp, poți simți crampe, senzație de disconfort sau plenitudine abdominală, deoarece alimentele grase stagnează în stomac, în așteptarea digestiei.
Citește și: Vezica biliară (colecist) și colica biliară
Durerea iradiantă în zona rinichilor după o masă grasă poate avea legătură mai degrabă cu disconfortul digestiv decât cu o disfuncție renală reală. De exemplu, alimentele grase pot provoca indigestie, ale cărei simptome includ senzație de plenitudine, greață, balonare sau durere localizată între ombilic și stern, conform MedlinePlus.
Rinichii se află în zona lombară, imediat sub cutia toracică, deci în aceeași regiune unde disconfortul abdominal poate fi resimțit. Deși nu este o afecțiune gravă în sine, indigestia poate semnala nevoia de a reduce aportul de grăsimi pentru a preveni apariția durerilor în zona rinichilor sau abdomenului.
Dacă masa grasă a inclus și un aliment bogat în proteine, cum ar fi o friptură, acest lucru poate contribui, în timp, la apariția durerilor renale. Rinichii sunt responsabili de filtrarea reziduurilor rezultate din metabolizarea proteinelor.
Pe termen lung, consumul frecvent de mese bogate în grăsimi și proteine poate afecta funcția renală. În cazul în care există deja o afectare a rinichilor (cum ar fi boala cronică de rinichi), consumul de alimente grase și bogate în proteine poate agrava această condiție și poate intensifica durerile resimțite în zona renală.
După ce ai mâncat gras durerile de rinichi pot apărea din următoarele posibile cauze:
Inflamația pancreasului poate provoca dureri abdominale severe care iradiază spre spate, iar durerea se poate agrava după masă, în special după consumul de alimente bogate în grăsimi, conform Penn Medicine.
Deși nu sunt cauzate direct de consumul de grăsimi, pietrele la rinichi pot provoca dureri intense, în special în timpul trecerii prin tractul urinar. Aceste dureri pot fi declanșate sau agravate de alimentație, mai ales dacă apare deshidratarea.
Alimentele grase sunt greu de digerat și pot duce la balonare, gaze și disconfort general în zona abdominală, care poate fi confundat cu durerea renală.
Infecțiile renale pot provoca dureri în zona lombară sau laterală, însoțite de simptome precum febră, greață și vărsături. Deși nu sunt provocate direct de mâncarea grasă, o alimentație dezechilibrată poate slăbi sistemul imunitar, crescând riscul de infecții.
Obezitatea pune presiune suplimentară asupra rinichilor și crește riscul de boală renală. O dietă bogată în grăsimi, în special grăsimi saturate și trans, contribuie la creșterea în greutate și poate afecta negativ funcția renală.
Un regim alimentar constant bogat în grăsimi, în special de origine animală, poate duce la stres oxidativ, inflamație și deteriorare mitocondrială la nivelul rinichilor, contribuind în timp la apariția leziunilor renale.
Trebuie să consulți medicul dacă te confrunți cu:
Durerea de rinichi este adesea surdă, profundă, localizată în zona lombară, uneori iradiind către lateral sau abdomen. Indigestia apare mai frecvent imediat după masă, cu simptome precum balonare, greață, crampe și senzație de plenitudine.
Nu direct. Însă un regim bogat în grăsimi, mai ales asociat cu deshidratare, poate favoriza formarea pietrelor, mai ales la persoanele predispuse. Grăsimile în exces pot influența absorbția unor substanțe implicate în litiază renală.
Da. Pe termen lung, o alimentație bogată în grăsimi saturate și proteine animale poate suprasolicita rinichii, mai ales la persoanele cu boală renală cronică, favorizând inflamația și afectarea filtrării renale.
Durerea resimțită în zona rinichilor după consumul de alimente grase nu este întotdeauna un semn al unei afecțiuni renale propriu-zise, ci poate fi legată de indigestie, pancreatită sau alte tulburări digestive. Totuși, deoarece astfel de dureri pot masca afecțiuni serioase precum infecții urinare, pietre la rinichi sau probleme pancreatice, este esențială evaluarea medicală. Prevenția include o alimentație echilibrată, reducerea grăsimilor saturate și hidratare adecvată.
Foto: shutterstock
Surse:
https://medlineplus.gov/ency/article/003120.htm
https://medlineplus.gov/ency/article/003260.htm
Preluat de la: csid.ro