Afidele pot fi combătute eficient pe trandafiri cu o soluție naturală din două ingrediente. Experții recomandă un amestec simplu de apă și detergent de vase pentru a îndepărta acești dăunători comuni în timpul verii.
Afidele pot deveni o problemă serioasă pentru trandafiri în timpul verii, dar există o soluție naturală și eficientă pentru a le combate. Potrivit Express.co.uk, o simplă combinație de două ingrediente poate face minuni în protejarea plantelor.
Aceste insecte mici se hrănesc cu seva plantelor, provocând daune vizibile precum frunze încreţite sau o substanţă lipicioasă numită rouă de miere. Deși pot duce la apariția mucegaiului, experții citați în sursa amintită asigură că acesta nu va dăuna plantei.
Într-o postare pe pagina de Facebook a David Austin Roses, mai mulți membri au recomandat un spray făcut în casă. Linda Moran a sugerat: „Pulverizați cu detergent de vase și apă amestecate împreună”. Jill Heiman a adăugat: „Puteți să le lăsați pentru ca buburuzele să le mănânce, dar dacă vă deranjează foarte tare, amestecați detergent de vase și apă. Pulverizați trandafirul și veți vedea cum afidele alunecă”.
Detergentul diluat perturbă mediul dăunătorilor, dar trebuie aplicat la fiecare câteva zile, mai ales după ploaie. Este important să fie folosit cu moderație, deoarece excesul de săpun poate dăuna plantelor.
Încurajarea prezenței buburuzelor în grădină este o altă metodă eficientă. David Austin Roses recomandă: „În majoritatea cazurilor, afidele este mai bine să fie lăsate în pace. Sunt o sursă importantă de hrană pentru buburuze, sirfide și alte insecte benefice și joacă un rol crucial în ecosistemul grădinii dumneavoastră”.
Dacă numărul lor crește, un jet puternic de apă este de obicei suficient pentru a le reduce. De asemenea, puteți să le îndepărtați ușor sau să încurajați prădătorii naturali plantând plante însoțitoare precum pătrunjelul, coada-șoricelului sau condurul-doamnei.
Această soluție naturală și prietenoasă cu mediul oferă o alternativă eficientă la spray-urile comerciale, protejând în același timp echilibrul ecosistemului din grădina dumneavoastră.
Foto: arhivă
Preluat de la: csid.ro