Dreptul continuă să rămână unul dintre cele mai populare domenii în rândul studenților din Republica Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2024/2025, a fost selectat de 41,3 % dintre persoanele care au decis să urmeze un program de licență. Dacă ești elev, student sau proaspăt absolvent și te pasionează domeniul dreptului, să știi că-l poți practica încă de pe băncile școlii sau ale facultății. Asociația Tinerilor Avocați (ATA), o organizație neguvernamentală, oferă suport tinerilor specialiști și acces la oportunități celor care încă învață, dar se visează în roba avocaților.
Fondată în anul 2012, asociația este prima entitate profesională din domeniul justiției, promovează interesele tinerilor avocați stagiari și contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre avocații moldoveni cu cei din Europa. ATA este gestionată de un președinte, adunarea generală a membrilor și consiliul de administrare. Aceștia sunt aleși pentru un mandat de doi ani. În fruntea ATA se află Cristian Papanaga, cel care ne-a povestit despre oportunitățile disponibile pentru elevi, studenți și membrii organizației.
Publicul țintă al organizației sunt avocații stagiari, așa că ATA oferă constant oportunități precum instruiri, workshopuri, posibilitatea de a participa și de a reprezenta asociația la conferințe internaționale și europene.
Unul dintre proiectele de impact, menționează Cristian, a fost Academia Tinerilor Avocați. Proiectul constă într-o serie de instruiri despre inteligența artificială, securitatea cibernetică, criptomonede, drepturi de autor, proprietatea intelectuală, protecția datelor, burnout. „Avem numeroase proiecte, atât locale, cât și internaționale. La nivel internațional, asociația este membră a organizației Tinerilor Avocați din Europa care reprezintă interesele a circa 300.000 de avocați, iar Moldova face parte din această rețea.”
Membrii asociației au posibilitatea să participe la conferințele trimestriale organizate în diverse orașe europene, care, de regulă, durează trei zile. „Contribuim activ la construirea imaginii avocaturii în Europa și promovăm tinerii avocați din Moldova. Primim invitații internaționale la evenimente precum Opening of the Legal Year din Paris. Toate aceste proiecte, atât locale, cât și europene, ne-au ajutat să avem vizibilitate și recunoaștere.”
Din lista oportunităților nu lipsesc nici bursele locale sau internaționale. Membrii ATA beneficiază deseori de reduceri pentru taxa de participare. „Orice apariție sau interacțiune poate duce la ceva semnificativ. Cred că unul dintre cele mai mari beneficii pentru membrii noștri este accesul la o rețea extinsă de avocați și birouri, atât la nivel local, cât și internațional.”
Pentru a deveni membru al ATA, trebuie să întrunești câteva condiții:
# ai cel mult 40 de ani;
# ești un avocat stagiar;
# ai finalizat stagiul profesional, dar încă nu ai obținut statutul de avocat.
Dacă îți dorești să te alături echipei, o poți face mereu, fiindcă perioada de recrutare a membrilor este deschisă permanent. „Suntem mereu bucuroși să primim membri noi, dar este important ca aceștia să aibă inițiativă și dorință reală de implicare”, precizează Cristian. Lunar, ar trebui să dedici între 10 și 20 de ore pentru îndeplinirea sarcinilor. „Chiar și cu 10 ore pe lună poți avea un impact real. În decursul a doi ani, poți spune cu mândrie că ai implementat un proiect, ai identificat parteneri și ai obținut rezultate concrete. Această implicare te poate propulsa ulterior în organele de conducere ale asociației.”
Membrii ATA practică activitatea în mod voluntar, iar atribuțiile acestora sunt alocate în funcție de abilități. „Unii sunt mai buni la marketing, unii redactează articole sau proiecte, alții sunt buni la vorbirea în public, comunicare, negociere. Fiecare contribuie acolo unde are cele mai bune competențe. În funcție de perioadă, activitățile variază. Scriem proiecte, identificăm probleme ale comunității, donatori sau redactăm cereri de finanțare.”
Potrivit președintelui ATA, colaborarea organizației cu studenții este orientată în trei direcții: întâlniri cu studenții de la Drept, evenimente pentru construirea unei rețele de networking cu comunitatea tinerilor avocați, interacțiunea cu clinicele juridice. Cristian și echipa lui depun eforturi pentru a valorifica profesia de avocat și la nivel național, în rândul studenților. Pentru aceștia, de asemenea, există proiecte care să-i ghideze în carieră. La începutul lunii mai, membrii ATA au dat start vizitelor în universitățile din Republica Moldova. Prima pe listă a fost Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. „Am livrat un workshop despre profesia de avocat. Le-am vorbit tinerilor despre condițiile de admitere în profesie, am prezentat spețe reale din viața profesională a unui avocat.”
Din seria proiectelor dedicate studenților face parte și AVO Talk. Ideea îi aparține lui Cristian și a apărut după participarea acestuia la câteva evenimente despre IT. „Am realizat că trebuie să schimbăm și noi formatul, să învățăm prin aplicații QR, să avem sesiuni interactive. Așa a apărut AVO Talk. Esența proiectului se concentrează pe sesiunile interactive de întrebări și răspunsuri. În calitate de speakeri invităm deseori personalități notorii. Tinerii avocați și studenții au posibilitatea să învețe direct de la experți.” În afară de interacțiunea directă cu specialiștii, fiecare sesiune include quiz-uri juridice, networking. „Este o altă modalitate de a consolida comunitatea și a promova profesia de avocat, care nu se limitează la birou.”
Pentru a fi cât mai aproape de studenți, ATA colaborează inclusiv cu organizațiile studențești. „Una dintre cele mai active colaborări este cu ELSA din cadrul Universității de Stat din Moldova. Pentru noi, asemenea colaborări sunt o prioritate.”
Membrii ATA își propun să popularizeze avocatura și în rândul elevilor. Inițiativa care a debutat în luna mai se va extinde din toamnă și asupra lor. Prin intermediul unor evenimente gratuite, echipa ATA va organiza sesiuni despre protecția minorului în lumea digitală, dreptul la muncă al minorilor, deținerea unui cont bancar și utilizarea mijloacelor financiare.
În cazul în care îți dorești să te alături echipei ATA sau vrei ca membrii acesteia să vină într-o vizită și în liceul tău, îi poți contacta prin intermediul mai multe metode: pagina web, pagina de Facebook, LinkedIn. „Suntem deschiși să îi direcționăm către specialiști, să le oferim un link util, un număr de contact al unei autorități. Fiind o asociație bazată pe voluntariat, desfășurăm și multă activitate pro bono. Îi încurajăm pe toți – elevi, studenți, liceeni – să fie curioși și să nu se sfiască să ne scrie.”
Dacă te pasionează avocatura și vrei să-ți construiești o carieră în acest domeniu, Cristian îți oferă câteva sugestii care te-ar putea ajuta:
# pentru început, ar trebui să înțelegi că profesia de avocat presupune mult studiu;
# fii conștient că neapărat este nevoie să finalizezi un program de licență, iar ulterior să urmezi stagiul care durează între unul și doi ani;
# studiază avantajele și contextul profesiei;
# construiește-ți un plan de acțiune pe care să-l urmezi cu dedicație.
În acest material îți povestim cum începi o carieră în domeniul dreptului dacă ai studiat peste hotare.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.
Preluat de la: diez.md