Busuiocul este una dintre cele mai populare plante aromatice cultivate în grădini și ghivece, ideală pentru rețete precum paste sau pizza și recunoscută pentru capacitatea sa de a ține la distanță dăunătorii. Cu toate acestea, grădinarii trebuie să fie atenți la un aspect esențial: locul în care îți ții busuiocul poate face diferența dintre o plantă sănătoasă și una care moare rapid.
Deși tentant să-l plantezi în grădină odată cu venirea verii, busuiocul nu este o plantă rezistentă la frig. Potrivit Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie, busuiocul are nevoie de un mediu cald, adăpostit și însorit pentru a prospera. Chiar și în lunile de vară, climatul instabil din Regatul Unit (și zonele temperate în general) poate pune în pericol sănătatea plantei.
Busuiocul se dezvoltă cel mai bine pe pervazuri interioare însorite sau într-o seră încălzită, unde temperatura și umiditatea pot fi controlate. Dacă totuși alegi să-l crești afară, asigură-te că este într-un colț protejat de vânt și ploi reci, într-un sol bine drenat și expus la cât mai mult soare.
Semănare: între februarie și iulie
Transplantare: în iunie, iulie și august
Recoltare: între iunie și septembrie, în funcție de când au fost semănate semințele
Important este să lași spațiu între plante – 20-30 cm – pentru a evita coacerea prematură și ofilirea rapidă a culturii.
Busuiocul este un companion excelent pentru roșii – nu doar că le protejează de dăunători, dar mulți grădinari spun că le și îmbunătățește gustul. Alte plante compatibile sunt:
Crăițele (marigold)
Salata verde
Porumbul
Lemongrass-ul
Busuiocul este sensibil, dar nu greu de întreținut. Secretul este să-l ții în interior sau într-un spațiu controlat, mai ales în climatele capricioase, precum cel britanic. Cu un sol potrivit, lumină suficientă și spațiu de dezvoltare, vei avea parte de o plantă aromată, viguroasă și extrem de utilă în grădină și în bucătărie.
Sursa: express.co.uk
Sursa foto: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro