1682675639-capusa.jpg

Îți este frică să mergi la o plimbare în parc sau la un picnic în pădure din cauza numărului mare de căpușe din această perioadă? Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vin cu sfaturi utile ca să reduci riscul de a fi mușcat(ă) de o căpușă și îți spun ce să faci dacă totuși te confrunți cu o mușcătură și nu poți ajunge imediat la medic.

Pentru început, trebuie să știi că cele mai multe căpușe se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută, adică în păduri, parcuri și tufișuri. Ele se pot prinde de oameni (mai ales în zonele deschise și cele bine irigate cu sânge, cum ar fi gâtul, axilele, zona inghinală, abdomenul, brațele, picioarele și capul) atunci când aceștia intră în mediul lor natural. Dacă sunt infectate, mușcătura lor poate transmite diverse boli, inclusiv boala Lyme, encefalita de căpușă sau febra Q.

Boala Lyme este cea mai des întâlnită boală transmisă de căpușe în Republica Moldova. Cel mai frecvent semn al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune pe piele care apare la 60-80 % dintre persoanele infectate, de obicei la locul mușcăturii căpușei. Aceasta este adesea însoțită de simptome precum oboseală, febră, dureri de cap, dureri articulare și musculare, care se manifestă la trei-30 de zile după înțepătura căpușei. Pentru a transmite boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 de ore.

Potrivit ANSP, în ultimii ani există atât de multe căpușe din cauza vremii favorabile, adică a temperaturilor înalte, iernilor mai blânde și umidității crescute. Astfel, întrucât căpușele se înmulțesc mai rapid decât înainte, și numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Lyme a crescut considerabil – de la 185 în 2023 la 249 în 2024.

#1. Folosește substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenție la contraindicații pentru gravide și copii).

#2. Acoperă brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă și pantaloni lungi.

#3. Poartă pantofi sport deschiși la culoare, fără orificii sau decupaje; nu este indicat să porți papuci sau sandale în zonele de risc.

#4. Folosește haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele.

#5. În drumeție, mergi pe mijlocul cărării, evitând să atingi cu corpul plantele din jur.

#6. Dacă dormi în natură, pe pământ sau în cort, folosește plase antiinsecte în jurul patului și folie de protecție.

#7. Evită, fără o necesitate strictă, mediile în care căpușele viețuiesc.

#8. Inspectează periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.

#1. Verifică hainele și lenjeria de corp pentru a detecta prezența căpușelor.

#2. Inspectează minuțios corpul în fața oglinzii, iar în cazul copiilor – îndeosebi regiunile cu piele fină (subraț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât și cap).

#3. Piaptănă părul cu un pieptene des.

#4. Inspectează animalele de companie.

#5. Respectă regulile de igienă – fă duș, spală-ți hainele.

Notă: este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătură.

#1. Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătește o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5 % sau alcool etilic de 70 %.

#2. Cu penseta, apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare uniformă, fără a răsuci, cu atenție să nu zdrobești/strivești căpușa, extrage-o din piele. Este important să îndepărtezi căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să nu rămână înfipt în rană.

#3. Dezinfectează locul mușcăturii cu apă și săpun, apoi aplică o soluție antiseptică.

Nu se recomandă folosirea de căldură sau diferite substanțe, aplicarea uleiurilor pentru a neutraliza căpușa. Aceasta s-ar putea adânci mai mult în piele, eliberând o cantitate mai mare de salivă sau vărsând conținutul stomacal în rană, crescând astfel riscul de infecție.

După extragerea căpușei, este important să se monitorizeze starea persoanei mușcate, iar dacă apar simptome precum eritem migrator, febră, slăbiciune, dureri articulare sau musculare, se recomandă consult medical imediat.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Preluat de la: diez.md