Hormonii sunt motoarele invizibile din viața femeii. Indiferent de vârstă, rasă, factori genetici sau de mediu, noi toate femeile avem aceleași tipuri de hormoni: estrogen, progesteron, testosteron, DHEA, melatonina, vitamina D, insulina, cortizolul, hormonii tiroidieni și alți câțiva hormoni mai puțin cunoscuți precum oxytocina sau pregnenolona.
Însă ceea ce diferă de la o persoană la alta este nivelul optim, fiecare femeie are un punct de echilibru hormonal la care ea se simte bine și organismul funcționează la capacitate maximă.
Intervalul normal raportat de laboratoare este foarte mare, ceea ce presupune ca o femeie poate avea analize hormonale în limite normale și ea totuși să aibă simptome specifice deficitului hormonal. De aceea experiența medicului ginecolog este esențială în managementul sănătății și stării de bine pentru aceste femei.
Recomand pacientelor mele să inregistreze un jurnal al simptomelor raportat la faza ciclului menstrual, astfel încât să vedem daca există o ciclicitate și să avem o idee mai amplă despre ce hormoni ar putea fi deficitari.
Acesta este deci primul mit pe care aș vrea să îl combat. ”Analize în limite normale, nu pot fi deficiențe hormonale!”.
Odată cu înaintarea în vârstă, ovarele încep să se epuizeze, să nu mai secrete nivele optime de hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron). În funcție de rezerva ovariană cu care ne-am născut (numărul de ovocite = ouă) momentul când apare acest declin hormonal este foarte variabil, 30-40-50 de ani. Deci vârsta nu este un indicator precis, desigur cel mai adesea după 40 de ani vom resimți efectele deficiențelor hormonale.
Oboseala, scăderea libidoului, tendința la exces ponderal, caderea părului, pielea uscată, cicluri menstruale neregulate, depresie, anxietatea, bufeurile, insomniile, sunt doar câteva din simptomele care au legătură directă cu deficiențele hormonale. Vestea bună este că medicina modernă oferă soluții care să te ajute să gestionezi schimbările ce intervin în activitatea ta hormonală și anume să suplinim hormonii deficitari cu hormoni cu structură moleculară identică cu hormonii proprii.
Unul dintre cele mai de temut motive pentru care femeile nu doresc să urmeze tratament de substituție hormonală este teama de a face cancer de sân. Women Health Initiative, un studiu condus în 2002 a indus în eroare populația din întreaga lume. Acest studiu a spus că tratamentul de substituție hormonală cu estrogen și progesteron sintetic poate crește riscul pentru cancerul de sân, dar creșterea este identică de exemplu cu alt factor de risc din viața noastră, fumatul, mai mică decât consumul zilnic de două pahare de vin și de 5 ori mai mică decât obezitatea. La polul opus se află sportul, efectuarea regulată de 2-3 ori pe săptămână a activității fizice reduce riscul pentru 13 tipuri de cancere, printre care și cancerul de sân.
Astfel este necesar să privim în ansamblu acest risc pentru cancerul de sân, în comparație cu alți factori de risc uzuali din viața noastră și să calculăm o balanță risc- beneficiu.
Perfect de acord! Pentru că mă ghidez întotdeauna pe medicina bazată pe dovezi am să va prezint un studiu publicat în The Journal of The Menopause Society în 2024 efectuat pe 10 milioane de femei. Studiul a concluzionat că femeile care au urmat terapie de substituție hormonală de la menopauză și au continuat și după vârsta de 65 de ani au avut cele mai multe beneficii pe: creșterea speranței de viață cu 19 %, scăderea riscului de boli cardiovasculare ( infarct, hipertensiune, accident vascular cerebral) cu 11-15%, scăderea riscului de cancer endometrial cu 45%, cancer ovarian cu 21%, cancer colorectal cu 12 %, cancer pulmonar cu 13 %, demență 8 %. Suplimentar față de beneficiile redate de acest studiu, lumea medicală a ajuns la un consens privind faptul că terapia de substituție hormonală este cel mai eficient tratament în prevenția osteoporozei și de asemeni că boli precum diabetul zaharat, depresia sau incontinența urinară se întalnesc în procent mai mic la pacientele ce urmează tratament de substituție hormonală.
Suntem unice și de aceea reacționăm diferit la deficiențele hormonale din perioada ce precede menopauza. Femeile pot experimenta simptome severe precum bufeurile, insomiile sau tulburările ciclului menstrual cu 4-7 până la 10 ani înaintea instalării menopauzei, de aceea medicina modernă se axează pe ameliorarea calității vieții, acest lucru se poate face prin administrarea de suplimente, îmbunătățirea stilului de viață prin dietă echilibrată și sport, dar și prin introducerea tratamentelor hormonale în funcție de simptome și analize de laborator. Deci nu este necesar să așteptăm instalarea menopauzei pentru a iniția tratamentul de substituție hormonală.
Fals! Ghidurile actuale ne recomandă să continuăm tratamentul hormonal până la 60-65 de ani, dar avem studii recente care ne atestă utilitatea hormonilor sexuali feminini și după această vârstă. Reevaluarea beneficiilor și riscurilor se face individual și în funcție de acești factori și de dorința pacientei, substituța poate continua și după 65 de ani.
20 % dintre noi femeile sunt mai norocoase, vor avea o tranziție spre menopauză mai ușoară cu simptome minime, cu toate acestea 30% dintre femei pot resimți simptome supărătoare asociate deficiențelor hormonale și după 10 ani de la intrarea în menopauză. În lipsa hormonilor sexuali feminini toate organele au de suferit: zone din creier își reduc volumul, vasele de sânge se încarcă mai alert cu placi de aterom, pielea și părul devin mai fragile, masa musculară începe să scadă, oasele sunt predispuse la osteoporoză, vaginul devine mai uscat și mai predispus la infecții, metabolismul este încetinit și apare tendința spre exces ponderal. Uneori mai silențios, alteori mai furtunos, aceste schimbări fac parte din viața femeii la menopauză. Din fericire există soluții pentru a preveni acest declin și pentru a crește șansele să avem o calitate mai bună a vieții și o speranță mai mare de viață.
Nu mai este un subiect taboo faptul că vedetele de la Hollywood iau tratamente de substituție hormonală. Michelle Obama, Oprah Winfrey, Demi Moore, Gwyneth Paltrow, Kim Cattrall, Halle Berry, sunt doar câteva celebrități care au ales să vorbească public despre experința lor la menopauză și să încurajeze milioanele de femei din întreaga lume să se documenteze din surse sigure despre această etapă normală a vieții lor pentru a putea schimba confuzia în știință și izolarea în suport.
Cu toate acestea este evident că felul în care arată aceste vedete nu se datorează doar hormonilor, ci unui întreg program de lifestyle urmat cu rigurozitate și perseverență.
Poate pentru că am practicat sportul de mică, îmi place să revin la acest subiect și să îl prezint pacientelor mele ca fiind poate, unul dintre cele mai eficiente ”tratamente” anti-aging. Un studiu publicat într-o revistă top 5 din lume cu factor de impact 63, Jama Oncology, ce a inclus 1,44 milioane de pacienți a raportat reducerea riscului pentru 13 tipuri de cancer, printre care și cancerul de sân la participanții care practică sport regulat de 2-3 ori pe săptâmână.
Un mesaj important cu care aș vrea să rămâi tu cititoare dragă este că tot ce ține de sănătatea ta hormonală îți influențează celelalte aspecte ale existenței, reflectându-se în calitatea vieții tale. Ca să dobândești adevărata sănătate hormonală trebuie să iei măsuri. Un consult ginecologic dedicat evaluării hormonale, îmbunătățirea stilului de viață și elaborarea unui plan de tratament personalizat sunt primii pași. De aceea le reamintesc mereu pacientelor mele că drumul spre sănătatea hormonală înseamnă rescrierea propriei povești într-o notă mai optimistă, mai feminină și mai longevivă.
Preluat de la: csid.ro