omizi.jpg

Omizile, după cum știe orice copil de clasa a II-a, se transformă în cele din urmă în fluturi și molii. Atunci, de ce ai vrea să scapi de ele? Pot fi frumoase și polenizatori excelenți, însă, ca omizi sau larve, din păcate, sunt unele dintre cele mai dăunătoare insecte din grădinile de legume și livezi. În continuare, îți explicăm cum să identifici că ai grădina infestată cu omizi și cum să le elimini folosind metode naturale și non-toxice.

Unul dintre cele mai descurajatoare lucruri într-o grădină de legume este să vezi plantele sănătoase pline de găuri sau cu frunzele roase până la tulpini. Omizile pot provoca daune mari într-un timp scurt. De obicei sunt cele mai active la sfârșitul verii și începutul toamnei, exact când multe culturi de grădină încep să se dezvolte. În timp ce unele omizi sunt viu colorate sau distinctive și ușor de recunoscut, altele sunt foarte bine camuflate și greu de observat. Totuși, există semne ale prezenței lor:

Există multe produse chimice care ucid dăunătorii din grădină, dar majoritatea grădinarilor sunt de acord că folosirea acestora în preajma legumelor nu e o idee bună. În schimb, poți încerca metode non-chimice și non-toxice pentru a controla omizile.

Citește și: Cum să elimini complet un cuib de viespi. Ai nevoie de un singur ingredient și o găleată

Îndepărtarea manuală este cea mai eficientă și simplă metodă pentru a elimina rapid omizile. Dacă nu sunt de tipul dăunător, pune-ți o pereche de mănuși bine fixate și încearcă să le muți. Omizile nu sunt mari amatoare de călătorii și nu merg prea departe de locul nașterii în căutarea hranei. Pune-le într-o cutie de carton și du-le într-un câmp sau la marginea drumului, unde sunt plante. Nu le pune în grădina altcuiva.

Copiii pot fi de ajutor în această sarcină, deoarece mulți se bucură să observe insectele. Poate creezi o mică grădină pentru fluturi unde omizile să fie încurajate să se întoarcă. Dacă omizile sunt dăunători care îți distrug plantele, aruncă-le într-o găleată cu apă cu săpun ca să scapi de ele.

Spray-urile cu ulei de neem ucid insectele mici, precum omizile și acarienii, prin sufocare. Este un extract botanic obținut din semințele arborelui Neem. Uleiul de neem este sigur și nu dăunează oamenilor sau animalelor de companie. Afectează în special omizile prin inhibarea dezvoltării lor.

Bacillus thuringiensis (Bt) este o bacterie adăugată în formulele de spray, folosită pentru a controla omizile. Este toxică pentru unele insecte, dar nu afectează păsările, peștii sau mamiferele. Dacă alegi această metodă, asigură-te că formula aleasă nu dăunează albinelor.

Două tipuri de omizi construiesc cuiburi: viermii cu pânză și omizile cort. Ambele sunt dăunătoare pentru plante și copaci. Pentru a reduce daunele provocate de aceste omizi, elimină cuiburile manual înainte ca larvele să se hrănească. Poți, de asemenea, să tunzi ramurile pentru a îndepărta cuibul, să le incinerezi sau să le lași hrană prădătorilor naturali, cum ar fi păsările și viespile.

Poți ucide omizile cu ardei proaspeți. Poartă mănuși și protecție pentru ochi. Toacă fin ardei habanero până obții 1/2 cană. Zdrobește 6 căței de usturoi. Pasează ardeii și usturoiul cu 2 căni de apă, 1 lingură de ulei vegetal și 1 linguriță de detergent lichid de vase în blender. Pune amestecul într-un borcan de sticlă de 1 litru și închide-l ermetic. Lasă-l la soare 2 zile. Strecoară soluția printr-un filtru de cafea într-un pulverizator. Pulverizează generos omizile.

Amestecă 1 lingură de melasă și 1 linguriță de detergent lichid cu 1 litru de apă caldă. După ce ajunge la temperatura camerei, pulverizează regulat amestecul pe frunze, de sus până jos.

Această variantă simplificată a spray-ului cu ardei se face mai repede și cu mai puține ingrediente. Combină 2 linguri de ulei de rapiță (sau orice ulei vegetal), 1 linguriță de detergent lichid și 2 căni de apă caldă. Toarnă soluția într-un pulverizator și aplică din abundență pe omizi. Nu folosi pe orhidee, dovlecei sau plante cu frunze păroase.

O soluție cu oțet și apă va ucide și respinge majoritatea dăunătorilor din grădină, inclusiv omizile. Amestecă 2 linguri de oțet cu 4 litri de apă și pulverizează acolo unde ai văzut omizi.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro