fertilitate.jpg

Sănătatea reproductivă nu este doar o problemă medicală individuală, ci un aspect esențial al vieții de cuplu, mai ales atunci când vine vorba despre conceperea unui copil. Ea înseamnă mai mult decât absența unei boli – presupune echilibru fizic, mental și hormonal, o funcționare optimă a sistemului reproducător și capacitatea de a duce o sarcină la termen. Fertilitatea, echilibrul emoțional și starea generală de sănătate sunt toate parte din această ecuație complexă care, atunci când este în armonie, crește semnificativ șansele de a deveni părinți.

Fertilitatea unei femei este capacitatea ei naturală de a da viață, de a concepe și de a duce o sarcină la termen. Sănătatea ei reproductivă presupune funcționarea normală a organelor sistemului reproducător, capacitatea de a avea un echilibru hormonal, un ciclu menstrual regulat și capacitatea de a elibera un ovul. Anumite afecțiuni pot afecta fertilitatea, precum: procesele inflamatorii, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice. Prin diagnosticare și aplicarea unui tratament la timp se pot elimina aceste probleme de sănătate și se pot crește șansele de succes în conceperea unei sarcini.

Fertilitatea masculină și sănătatea reproductivă a unui bărbat depind de calitatea spermei, de numărul, calitatea și mobilitatea spermatozoizilor. De asemenea, sănătatea reproductivă presupune:

Anumiți factori pot produce tulburările în activitatea sistemului reproducător masculin; aceștia includ: tulburări hormonale, boli cronice, procese inflamatorii.

Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină, chiar și după un an de raporturi sexuale neprotejate. Un cuplu care caută cauzele infertilității nu trebuie să se oprească doar la diagnosticarea femeii, ci merită să se gândească și la diagnosticarea bărbatului. Deseori cauzele feminine și masculine coexistă, deci este indicat ca ambii parteneri din cuplu să fie investigați pentru infertilitate.

Factorul masculin este de asemenea important, el contribuie la aproximativ 50% din toate cazurile de infertilitate. Mai multe studii recente sugerează că până la 6% dintre bărbații evaluați pentru infertilitate masculină pot avea o patologie mai gravă decât și-au imaginat. Acesta este motivul pentru care este recomandată evaluarea ambilor parteneri în cuplurile infertile.

Primul pas este programarea unei consultații la un medic specialist în fertilitate, la o clinică de fertilitate și ginecologie, care oferă mediul ideal pentru începutul unei noi vieți, areechipamente de ultimă generație, proceduri riguroase, cele mai înalte standarde de siguranță.

Medicul va face o consultație inițială și o anamneză atât la femeie cât și la bărbat. După această consultație inițială, ambiilor parteneri li se sugerează să facă investigații detaliate, pentru aflarea unor eventuale cauze ale infertilității.

În cazul femeii, evaluarea constă în:

În cazul bărbatului, investigațiile de bază sunt:

Următorul pas este analiza rezultatelor și identificarea cauzelor infertilității. Medicul va stabili diagnosticul și va recomanda un plan de tratament personalizat. Acesta poate include:

În unele cazuri, pentru cuplu, procesul de investigare și tratament al infertilității poate fi stresant din punct de vedere emoțional. Prin urmare, un pas important este sprijinul emoțional pentru ambii parteneri, pentru că dificultățile și examinările de acest fel pot fi o sursă de stres, anxietate, neputiință și efort emoțional. Consilierea de cuplu sau individuală ajută în menținerea echilibrului emoțional și în consolidarea cuplului pe parcursul acestui proces.

Preluat de la: csid.ro