Dacă nu apuci să faci curățenie generală atât de des pe cât ți-ai dori, este posibil să păstrezi produsele de curățenie luni (sau, în unele cazuri, ani) după ce au expirat. Acest lucru poate să nu fie atât de îngrijorător în cazul produselor folosite pe suprafețe rareori curățate (cum ar fi spray-urile pentru geamuri), însă păstrarea dezinfectanților după data lor de expirare poate compromite curățenia profundă și igienizarea casei.
Deși produsele de curățenie nu se „strică” în același mod în care o fac laptele sau fructele, ele au totuși o durată de viață, după care nu ar mai trebui folosite. Însă este mai probabil ca produsele de uz casnic să își piardă eficiența, decât să se altereze propriu-zis. Majoritatea produselor devin mai puțin eficiente și vor necesita un timp de acționare mai lung pentru a obține același rezultat ca înainte.
Chiar dacă nu este la fel de riscant ca și consumul de alimente expirate, folosirea unor produse de curățenie vechi poate afecta sănătatea familiei tale (și eficiența procesului de curățare). Este complicat mai ales când încerci să dezinfectezi, deoarece, fără timpul corect de acționare, procesul nu este complet, iar germenii și reziduurile pot rămâne pe suprafețe.
De exemplu, înălbitorul (clorul) își pierde aproximativ 20% din eficiență la șase luni după deschidere, în timp ce soluțiile pentru geamuri au o durată de viață mai lungă, pentru că unele își păstrează eficiența maximă aproape doi ani.
Citește și: Produse de curățenie pe care niciodată să nu le amesteci
Majoritatea produselor nu au o „dată de expirare” sau de fabricație, dar au adesea un cod de lot sau serie. Dacă ai îndoieli legate de durata produsului, poți consulta producătorul și îi poți comunica acel cod pentru a afla dacă produsul a expirat.
În multe cazuri, îți poți da seama și singur că un produs nu mai este bun de folosit. Produsele parfumate sunt cel mai afectate de expirare, pentru că mirosul se poate schimba radical după data de expirare. De asemenea, verifică textura sau aspectul: dacă pudra de curățat este grunjoasă, spray-ul nu mai face spumă sau lichidul este decolorat, e momentul să îl înlocuiești.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro