În Republica Moldova a fost lansată platforma vteme.eu – un spațiu online unde utilizatorii pot accesa gratuit un curs video despre identitatea LGBTQ+. Proiectul este dezvoltat de echipa Bang Bang și Asociația „MediaCub”, cu sprijinul Ambasadei Țărilor de Jos.
„De ce «vteme»? Pentru că deseori am fost întrebat dacă sunt «în temă», un mod mai subtil de a mă întreba dacă sunt gay. Am ales să transform acest cod într-un gest de asumare. Pentru noi, la Bang Bang, a fi «v teme» înseamnă a fi informat corect. Să poți discuta despre lumea queer fără clișee, ură și prejudecăți”, menționează fondatorul proiectului, Vasile Micleușanu.
Cursul este structurat în șapte episoade cu o durată de cel mult 11 minute, în care se explică:
# cine sunt persoanele LGBTQ+ și ce înseamnă toate aceste litere;
# că sexul, orientarea sexuală și identitatea de gen nu pot fi influențate de mediu;
# cum funcționează discriminarea și cum se propagă homofobia și transfobia;
# ce este adevărat și ce nu despre LGBTQ+.
„Cine ar trebui să-l treacă? Tata. Mama. Directorul de școală. Colegii tăi. Vecina care zice că i se bagă LGBTQ-ul pe gât. Dar mai ales tu, dacă ai ajuns în punctul în care vrei să înțelegi lumea fără filtrul urii. Poate ești queer și vrei să-ți pui ordine în gânduri. Poate nu ești, dar ți-ai dat seama că habar n-ai, de fapt, ce înseamnă toate aceste lucruri”, subliniază tânărul.
Potrivit lui, vteme.eu nu e despre ideologie și „agende ascunse”, ci despre oameni. „Despre cum putem trăi unii lângă alții fără frică și fără rușine. Despre cum ieșim din bula ignoranței și începem să vedem omul din spatele literelor, dincolo de frici și clișee.”
Aici găsești mai multe detalii despre cum a apărut cursul, aici găsești cursul propriu-zis, iar mai jos poți viziona introducerea.
La începutul lunii aprilie 2025, podcastul #sexplicatii a revenit cu un sezon nou. De această dată, ne-am propus să vorbim cu reprezentanții comunității LGBTQ+ din Moldova despre drepturile pe care nu le au, despre dificultățile cu care se confruntă și de ce toți cetățenii unei țări, indiferent de preferințele sexuale, sunt egali. Aici găsești prima ediție, iar aici pe toate celelalte, vechi și noi.
Preluat de la: diez.md