Bucătăria este plină de obiecte utile, de la veselă și oale, la recipiente care ajută la prepararea mâncării. Cu toate acestea, există un produs banal, folosit frecvent, care poate pune în pericol sănătatea noastră, fără ca mulți dintre noi să știm acest lucru. Folia alimentară din plastic, un produs de uz comun în aproape toate gospodăriile, poate fi mult mai dăunătoare decât credem.
Folia alimentară din plastic este folosită frecvent pentru a înveli alimentele sau pentru a le păstra proaspete. Este adesea aleasă pentru conveniența și ușurința cu care poate fi utilizată, mai ales când vine vorba de ambalarea sandwich-urilor pentru serviciu sau școală.
Însă, specialiștii din domeniul alimentar, precum Fabius Antal, expert în wellbeing, trag un semnal de alarmă asupra acestui produs. Deși pare inofensiv, folia alimentară din plastic poate elibera particule microscopice de plastic, care ajung în organism și pot avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung.
Studiile au arătat că, indiferent de temperatura la care este utilizată (chiar și la temperaturi scăzute), folia de plastic poate elibera microplastice în alimente. Aceste particule microscopice pot fi ingerate atunci când consumăm alimente ambalate cu această folie și pot ajunge în organism. Efectele asupra sănătății nu sunt imediate, dar cercetările sugerează că, pe termen lung, aceste particule pot contribui la dezvoltarea unor probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni hormonale și inflamatorii.
Un alt risc major este că folia de plastic poate conține substanțe chimice nocive. Printre acestea se numără ftalații, bisfenolul A (BPA), bisfenolul S și bifenili policloruați (BPC sau PBC), substanțe chimice care pot fi eliberate în alimentele cu care vine în contact folia de plastic. Aceste substanțe au fost asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv dereglări hormonale, afectarea sistemului imunitar și chiar riscuri pentru dezvoltarea cancerului.
Cercetările arată că, atunci când microplasticul este ingerat, acesta poate ajunge în organism și poate afecta sistemele interne. În timp, acumularea de aceste substanțe poate duce la probleme hormonale, infertilitate, tulburări metabolice și chiar riscuri pentru dezvoltarea unor boli cronice. În plus, plasticul poate interfera cu mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului, făcându-l mai vulnerabil la toxinele din mediul înconjurător.
Folia de plastic nu este singurul produs din bucătărie care poate reprezenta un pericol pentru sănătate. De asemenea, tăvile pentru gătit și folia din aluminiu pot prezenta riscuri similare, dar, în cazul foliei de plastic, riscurile sunt amplificate prin utilizarea frecventă și prin contactul direct cu alimentele.
Pentru a reduce riscurile, este recomandat să înlocuim folia alimentară din plastic cu alternative mai sigure. Una dintre opțiuni ar fi folia din ceară de albine, care este complet naturală și biodegradabilă, oferind aceleași beneficii de conservare a alimentelor. De asemenea, recipiente din sticlă sau inox pentru depozitarea alimentelor sunt mai sigure și mai durabile.
Pentru gătit, este recomandat să optăm pentru tăvi din materiale neaderente sau din inox, care nu eliberează substanțe chimice în alimentele preparate.
FOTO: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro