unde-sa-pui-strugurii.jpg

Unul dintre cele mai importante sfaturi privind depozitarea alimentelor este să fiți atenți la gazul etilenă, un gaz natural care conține un hormon esențial în biologia plantelor și care ajută fructele și legumele să se coacă. Anumite alimente, precum bananele, merele și roșiile, emit niveluri ridicate de etilenă, ceea ce poate face ca produsele sensibile la acest gaz, cum ar fi fructele de pădure, cireșele și strugurii, să se deterioreze mai repede. De aceea, este indicat să le păstrați separat în bucătărie.

Potrivit Plant Science, există trei moduri principale în care gazul etilenă poate influența coacerea strugurilor: aciditatea, dimensiunea boabelor și acumularea de antocianină, adică pigmentul roșu închis sau violet care dă culoare fructelor.

Nivelurile ridicate de etilenă pot reduce aciditatea pe care o au strugurii, crescându-le diametrul și conținutul de antocianină.

Citește și: Unde să pui bananele ca să nu se mai înnegrească. Rămân proaspete până la două săptămâni

Pe lângă faptul că este important să păstrați fructele sensibile la etilenă departe de cele care emit acest gaz, Centrul UCSD pentru Sănătate Comunitară recomandă să nu depozitați astfel de alimente în pungi sau recipiente sigilate, deoarece gazul rămâne prins și accelerează procesul de coacere.

Mai mult, este foarte important să mențineți frigiderul rece. Dacă temperatura frigiderului depășește 5°C, alimentele nu vor rezista atât de mult pe cât ar putea. Un alt truc pentru păstrarea fructelor proaspete este verificarea constantă a fructelor de pădure pentru semne de mucegai.

Dacă există un singur fruct mucegăit ascuns într-o caserolă, sporii microscopici se pot răspândi rapid și pot contamina restul. Încercați să le spălați doar înainte de a le consuma, pentru a evita excesul de umiditate.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro