În fiecare zi, în toată țara se desfășoară o multitudine de evenimente interesante la care poți participa. Mai jos îți prezentăm câteva dintre cele programate pentru perioada 20-26 ianuarie, dacă îți dorești să savurezi din plin această săptămână.
Pe 22 ianuarie, Chișinăul va găzdui un eveniment dedicat simbolurilor dragostei, care va explora legătura dintre artă, știință și valorile universale ale spiritului uman.
Participanții vor avea ocazia să descopere cum simbolurile dragostei au inspirat generații întregi și cum aceste concepte pot fi aplicate în viața de zi cu zi. Evenimentul va folosi arta ca un portal spre idei complexe, abordate ulterior prin metoda științifică.
Întâlnirea va avea loc începând cu ora 19.00, la noul sediu „iCLICK LIBRARY” (str. Șciusev, nr. 31s). Aici găsești mai multe detalii.
Pe 23 ianuarie, la Teatrul Național de Operă și Balet va fi prezentată opera „Macbeth” în patru acte, inspirată de celebra tragedie a lui William Shakespeare.
Pe scenă vor urca soliștii de operă, Orchestra Simfonică și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, sub bagheta dirijorului Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului.
Povestea urmărește ascensiunea și căderea lui Macbeth, un nobil devorat de ambiție și manipulare, într-o poveste dramatică despre putere, trădare și destin. Muzica intensă a lui Verdi va aduce la viață emoțiile și conflictele unei opere de neuitat.
Spectacolul va începe la ora 18.00 și va dura aproximativ două ore și 30 de minute. Aici găsești mai multe detalii.
Pe 23 ianuarie, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălți te invită la o comedie emoționantă și plină de farmec: „Omul care aduce ploaia”, o piesă în trei acte de Richard Nash.
Povestea are loc într-o localitate rurală din vestul american, afectată de secetă. Familia fermierului H. Curry, alături de cei doi fii și fiica sa, Lizzie, se confruntă cu dificultăți financiare și personale. Apariția unui escroc fermecător, Bill Starbuck, care promite să aducă ploaia pentru 46 de dolari, transformă nu doar soarta fermei, ci și viața lui Lizzie, oferindu-i o perspectivă nouă asupra propriei existențe.
Spectacolul va începe la ora 18.00. Aici găsești mai multe detalii.
Pe 24 ianuarie, Teatrul Național „Eugène Ionesco” te invită la spectacolul „Poveste de Crăciun”. Acesta este o adaptare a capodoperei lui Charles Dickens.
Într-o succesiune feerică de tablouri, grație jocurilor de lumini și unei scenografii ieșite din comun, vei urmări povestea lui Ebenezer Scrooge, un om pe cât de bogat, pe atât de zgârcit și insensibil, care își revede întreaga viață cu alți ochi după ce se întâlnește cu spiritele Crăciunului.
Piesa de teatru se va desfășura începând cu ora 18.30. Aici găsești detalii.
Pe 24 ianuarie, Teatrul „Luceafărul”, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, te invită la spectacolul de licență „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian.
„Steaua fără nume” e povestea unei nopți în care o mică gară dintr-un orășel uitat de lume devine scena unor întâlniri neașteptate și a unor visuri dezvăluite. Într-o seară aparent banală, viața profesorului Miroiu, un visător cu capul în stele, este dată peste cap când întâlnește o misterioasă pasageră lăsată în urmă de trenul spre București. Între cei doi se naște o legătură unică, efemeră, în care descoperă fragilitatea visurilor și dorința de a găsi un sens mai înalt al vieții.
Spectacolul va începe la ora 19.00 și va dura două ore și 30 de minute. Aici găsești mai multe detalii.
Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și în memoria Poetului Mihai Eminescu, secția Cartea veche și rară a organizat expoziția „Valori eminesciene din colecția Clara și Pavel Balmuș”, care aduce în prim-plan documente din colecția personală a criticului literar Pavel Balmuș (1944 – 2014), păstrată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Expoziția include ediții rare și bibliofile ale operei eminesciene, unele dintre ele nevalorificate până în prezent. În premieră, sunt expuse trei hărți semnificative: „Mihai Eminescu, drumuri și popasuri”, „Opera lui Mihai Eminescu în lume, țări în care este tradus, consimțământ și evocarea poetului” și „Mihai Eminescu. Popasuri europene”.
Expoziția va fi deschisă până pe 31 martie 2025.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.
Preluat de la: diez.md