Mucegaiul din locuință nu e doar inestetic, ci poate fi extrem de periculos pentru organism. Iarna, când stăm mai mult cu geamurile închise, crește riscul de mucegai, mai ales pe pereți. Din fericire, există o metodă genială pentru a preveni această problemă menținând temperatura potrivită în casă. Câte grade trebuie să ai, de fapt, în locuință?
Mucegaiul din casă poate fi o adevărată problemă, dar există un truc pentru a scăpa de el rapid. Specialiștii au concluzionat că există o temperatură ideală pe care trebuie să o avem în casă pentru a ne proteja de mucegaiul apărut pe pereți.
În plus, este important să păstrăm un nivel optim de umiditate pe tot parcursul anului. Temperatura ideală pe care trebuie să o setezi iarna în casă este între 18 și 20 de grade.
Astfel, aerul nu va fi nici prea umed, nici prea uscat. În plus, atunci când gătiți, faceți duș sau uscați hainele în casă, e musai să deschideți ferestrele pentru câteva minute, zilnic, iar umiditatea în exces va dispărea.
„Este esențial să menții locuința încălzită constant pentru a evita condensul și nivelul ridicat de umiditate. Acest lucru împiedică răcirea excesivă a aerului și menține apa în formă de vapori, prevenind acumularea de umezeală pe suprafețe,” explică Stephen Hankison, specialist în soluții de încălzire, potrivit Huffington Post Spania.
Una dintre cele mai simple și eficiente soluții pentru îndepărtarea mucegaiului este utilizarea oțetului alb, un produs natural, accesibil și non-toxic. Iată o metodă rapidă și practică de a îndepărta mucegaiul cu oțet alb.
Oțetul alb conține acid acetic, care are proprietăți antimicrobiene și antifungice. Acesta pătrunde în suprafețele afectate de mucegai și ajută la distrugerea sporilor fungici, prevenind astfel răspândirea acestora. În plus, oțetul este mult mai sigur decât produsele chimice de curățare și este mai puțin iritant pentru căile respiratorii.
Dacă mucegaiul este pe pereți, tavan sau orice altă suprafață poroasă, îndepărtează obiectele din jurul zonei afectate pentru a evita contactul cu soluția. Poartă mănuși pentru a te proteja de contactul direct cu mucegaiul și oțetul, mai ales dacă zona este foarte contaminată.
Umple un pulverizator cu oțet alb 100%. Nu trebuie să diluezi oțetul, deoarece acidul din oțet va acționa mai eficient împotriva mucegaiului într-o concentrație maximă. Pulverizează generos pe zonele afectate de mucegai, fie că este vorba de pereți, tavan, plăci ceramice, rosturi sau alte suprafețe.
Lasă oțetul să acționeze timp de 1 oră. Acesta va penetra mucegaiul și va începe să-l distrugă. În timpul acestui interval, oțetul va distruge sporii și va preveni creșterea ulterioară a mucegaiului.
După o oră, ia o perie sau un burete și freacă ușor zona afectată de mucegai pentru a-l îndepărta complet. Mucegaiul ar trebui să se desprindă destul de ușor de pe suprafața curățată.
După ce ai frecat bine, folosește o cârpă sau un prosop de hârtie umed pentru a îndepărta orice reziduuri de mucegai și oțet de pe suprafața curățată. Uscă rapid zona pentru a preveni reapariția mucegaiului. O zonă bine uscată este esențială pentru a împiedica mucegaiul să crească din nou.
Sursa foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro