poza-1.1.jpg

An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, copiii îi scriu lui Moș Crăciun despre dorințele și visurile lor. Totuși, în Republica Moldova se pare că există două personaje care au același rol. Unul dintre ele rămâne a fi bine-cunoscutul Moș Crăciun. Celălalt apare inspirat din vechile povești slave sub numele de Moș Gerilă.

De la Santa Claus, Père Noël și până la Дед Мороз, personajele de poveste ale sărbătorilor de iarnă capătă un nume diferit în funcție de țară și regiune. Chiar dacă toate au același scop, povestea fiecărui personaj este una diferită. Copiii din Moldova, în mod tradițional, îi scriu răvașe lui Moș Crăciun, alții însă, lui Moș Gerilă. De aici apare și confuzia: există oare vreo diferență între aceste două personaje?

Moș Crăciun este personajul reprezentativ arealului românesc. Deși nu are o vârstă exactă, Moșul este așteptat de către copii de secole întregi. Conform Institutului de Literatură și al Folclorului, sunt șanse ca personajul să-și aibă începuturile încă din timpul geto-dacilor. Totuși, mai există o variantă dintr-o tradiție folclorică veche. Unui cioban bogat și bătrân i s-au introdus elemente creștine, astfel luând naștere povestea cu ciobanul Crăciun și Maica Domnului. Acesta refuzase să îi ofere un adăpost pentru a naște, așa că femeia se ascunse într-un grajd. Soția ciobanului o ajutase, iar Crăciun, drept pedeapsă, îi taie mâinile soției sale. Când Maria îi lipește mâinile la loc, Crăciun își dă seama cine e femeia pe care refuzase să o adăpostească. Ca să poată fi iertat, bătrânul cioban oferă daruri tuturor, în semn de recunoștință pentru nașterea lui Hristos.

În timpul conducerii sovietice pe teritoriul fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești a început promovarea imaginii unui nou personaj. Pentru a-și extinde influența și în sfera culturală, puterea sovietică a creat o nouă figură, cea a lui Moș Gerilă. Numele acestuia vine ca o traducere a personajului slav Дед Мороз. Promovat pe larg în perioada guvernării sovietice, acest Moș Gerilă este cunoscut și astăzi pe teritoriul țării.

În anul 2001 în Moldova apare proiectul Academia lui Moș Crăciun, ce are drept scop promovarea personajului tipic arealului românesc. În baza informațiilor oferite de Institutul de Literatură și al Folclorului din cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova s-a reușit restabilirea imaginii bătrânului Moș. Au fost analizate miturile, legendele și tradițiile de altădată, păstrate în interiorul arhivelor, pentru ca, într-un final, să se formeze adevărata identitate a lui Moș Crăciun.

Personajului legendar al sărbătorilor de iarnă i-au fost realizate inclusiv și straiele sale tradiționale. Împreună cu profesorul folclorist Nicolae Băieșu a fost posibilă restabilirea până în cele mai mici detalii a înfățișării și costumului lui Moș Crăciun. În rezultat, acesta poartă un cojoc roșu, o cușmă, un toiag și o traistă decorate cu simbolurile și elementele tradițiilor sărbătorilor de iarnă, prezente în istoria poporului nostru.

În anii ’50 ai secolului trecut apare un nou personaj, creat special pentru a-l înlocui pe Moș Crăciun. Acel Moș Gerilă era prezentat drept un bătrân venit tocmai din zonele îndepărtate de nord ale Rusiei de astăzi. Reședința pe care o avea Дед Мороз (Ded Moroz) se afla tocmai în orașul Veliki Ustiug, un oraș din nord-estul regiunii Vologda. Îmbrăcat într-un cojoc albastru, cu o pălărie de blană semirotundă și valenki în picioare, așa-zisul Moș Gerilă trebuia să ajungă la casele tuturor copiilor. Pentru aceasta era mereu însoțit de Снегурочка, tradus ulterior în română de către vorbitori ca Fulguța sau Alba ca Zăpada. La rândul său, și ea purta o haină albastră din blană, cu o căciulă sau coroniță pe cap. Pentru a-i fi creată o imagine, ajutoarea lui Moș Gerilă era pe larg promovată și în cadrul desenelor animate pentru copii, cum ar fi producțiile sovietice Снегурочка (1952) și Ну, погоди! (1969).

Revenind la Moș Crăciun, personajul românesc nu apare în nicio legendă sau mit însoțit de vreo ajutoare. Totuși, ghidați de exemplul lui Moș Gerilă, oamenii au creat o oarecare nepoțică ce are grijă să-l ajute și să-l însoțească pe Moș Crăciun.

Un alt element care le diferențiază pe cele două personaje ale sărbătorilor de iarnă este ziua în care ajung la copii. Moș Crăciun, conform și detaliului din numele său, trece pe la casele tuturor în ziua de Crăciun. Moș Gerilă, în schimb, îi vizitează și împarte darurile pe 31 decembrie, în seara trecerii dintre ani. Acest lucru a fost stabilit în mod intenționat, conform doctrinelor promovate de puterea sovietică. În perioadă URSS se promulgau legi, se închideau biserici cu scopul de a înlătura influența majoră a religiei. Crăciunul era și este o sărbătoare mai puțin celebrată în cadrul popoarelor slave. Tocmai de aceea personajul de poveste Moș Gerilă nu era așteptat în ziua de Crăciun, o sărbătoare importantă pentru creștini, ci în seara de ajun a Anului Nou.

Amestecul dintre tradiții și confuzia dintre un personaj sovietic și cel românesc sunt elementele care influențează asupra imaginii lui Moș Crăciun. Prin urmare, și în zilele noastre, oamenii își împart cadouri, iar copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun, cu colinde despre nașterea lui Iisus Hristos, în ajun de revelion.

Preluat de la: diez.md