cozonacul-la-dospit.jpg

Cozonacul este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale românești! În perioada sărbătorilor, acest desert este nelipsit de pe mesele tuturor. Gospodinele care îi prepară în casă trebuie să știe și ce tip de recipient este potrivit pentru cozonaci. Tipul de castron e important pentru că poate influența timpul de dospire. 

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun, iar mulți români preferă să-l prepare în mod tradițional acasă. Dacă îți dorești un cozonac pufos și delicios, trebuie să ții cont de anumite sfaturi.

În primul rând, recipientul în care este ținut cozonacul la dospit este destul de important. În acest fel, veți obține cozonaci mari și rumeni, ideali pentru orice masă de sărbătoare. Află mai jos care este cel mai potrivit tip de castron în care trebuie frământat aluatul de cozonac ca să crească mai rapid.

Datorită faptului că inoxul este termoconductor, castronul dintr-un astfel de material va reține mai bine căldura, aspect care va ajuta la procesul de dospire al cozonacului. În plus, puteți încălzi în prealabil castronul timp de câteva minute în cuptor sau să îl ții în apă caldă. Ai grijă să ungi pereții și fundul vasului cu ulei sau unt înainte să pui aluatul în el, ca să nu se lipească.

Și castronul de sticlă sau de yena termorezistentă este o opțiune potrivită pentru frământarea și ținerea aluatului de cozonac la dospit. Acest material este termoconductor, la fel ca și inoxul.

La castronul de sticlă vezi în timp real cum și cât se umflă aluatul. Dezavantajul ar fi că sticla nu poate fi ținută la cuptor. Dacă folosești un vas de yena, acesta poate fi introdus la cuptor, la căldură.

Castronul de plastic este folosit de majoritatea dintre noi la frământarea și dospirea aluatului de cozonaci. Ai grijă să acoperi aluatul după frământare cu o folie de plastic, ca să nu capete o crustă la suprafață. Castronul de plastic nu poate introdus la cuptor, pentru a grabi procesul de dospire.

Sursa foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro