boala-parodontala.jpg

Cavitatea bucală este poarta de intrare în organism, iar bacteriile prezente aici pot fi inhalate sau aspirate în plămâni. Astfel, sănătatea orală precară poate genera reacții în lanț, contribuind inclusiv la apariția sau agravarea unor boli respiratorii. În cele ce urmează vom discuta despre impactul pe care afecțiunile orale, inclusiv boala parodontală, îl pot avea asupra sistemului respirator și care sunt cele mai des întâlnite boli respiratorii care pot fi cauzate sau agravate de o sănătate orală precară.

Printre afecțiunile orale cu cel mai mare impact asupra sănătății respiratorii se numără:

Persoanele în vârstă, copiii și cei cu imunitate scăzută sunt mai vulnerabili la efectele negative ale bacteriilor orale asupra sănătății respiratorii. De asemenea, fumătorii și persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni respiratorii agravate de sănătatea orală precară.

Observăm, deci, că menținerea sănătății orale nu se traduce doar printr-un zâmbet frumos, aceasta fiind chiar o condiție cheie pentru protejarea sănătății sistemice. Astfel, grija pentru sănătatea orală este o investiție în starea de bine a întregului organism. Periajul, folosirea aței dentare și a dușului bucal, precum și vizitele periodice la stomatolog pot face diferența între menținerea unei stări optime de sănătate sau apariția unor complicații sistemice grave.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro