Colesterolul ridicat este adesea denumit „ucigaș tăcut” datorită faptului că nu prezintă simptome evidente în stadiile incipiente. Cu toate acestea, experții sugerează că picioarele reci ar putea fi un semn al unei posibile probleme de sănătate, cauzate de acest colesterol ridicat.
Deși este ușor să dai vina pe vremea rece de iarnă pentru senzația de frig, atunci când picioarele tale sunt constant reci, acest simptom ar putea semnala o afecțiune mult mai serioasă.
Colesterolul ridicat este, în mod frecvent, o afecțiune tăcută, care poate rămâne nediagnosticată ani de zile, până când provoacă complicații de sănătate. Picioarele reci pot fi un semn de circulație deficitară cauzată de colesterolul ridicat, o problemă cunoscută sub numele de boala arterială periferică (PAD), o afecțiune cardiovasculară.
Conform NHS, colesterolul ridicat poate duce la acumularea de placă în arterele picioarelor și ale picioarelor, o afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză. Această acumulare poate restrânge sau bloca arterele, ceea ce reduce fluxul sanguin și provoacă senzația de picioare reci. Atunci când aportul de sânge este insuficient, țesuturile din picioare și glezne nu pot primi oxigenul și nutrienții necesari, ceea ce poate duce la o serie de simptome pe măsură ce boala progresează.
Pe lângă simptomele deja menționate, circulația deficitară crește riscul de probleme cardiovasculare grave, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Deși tratamentul pentru colesterolul ridicat este important, PAD este, în mare parte, tratată prin schimbări de stil de viață. Exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat sunt cele mai importante schimbări de stil de viață care pot ameliora simptomele PAD și pot reduce riscul de agravare a acesteia.
Pacienții diagnosticați cu PAD trebuie să fie încurajați să adopte o dietă sănătoasă, să piardă în greutate și să reducă consumul de alcool. Pe lângă aceste schimbări de stil de viață, unii pacienți pot primi medicamente, cum ar fi statinele și antihipertensivele.
Simptomele PAD se dezvoltă adesea treptat, dar dacă apar brusc sau se înrăutățesc rapid, este posibil să fie un semn al unei probleme serioase care necesită intervenție medicală imediată. De obicei, medicul va putea confirma diagnosticul de PAD printr-o examinare fizică, întrebare despre simptome și efectuarea unui test de indice brahial al presiunii gleznei (ABPI). În unele cazuri, testul ABPI poate fi efectuat după ce pacientul aleargă pe o bandă de alergare sau pedalează pe o bicicletă de exercițiu, pentru a observa efectul activității fizice asupra circulației.
Deși nu există un tratament pentru boala arterială periferică (PAD), schimbările de stil de viață și medicamentele pot ajuta la reducerea simptomelor. Cu tratament, simptomele celor mai mulți pacienți rămân stabile, iar unii pot observa o îmbunătățire a durerii.
Diagnosticarea precoce a colesterolului ridicat printr-un test de profil lipidic poate ajuta la prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni. Alte metode de gestionare a colesterolului ridicat includ: exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat și o dietă echilibrată, săracă în alimente ultraprocesate.
Sursa foto: arhivă
Sursa: mirror.co.uk
Preluat de la: csid.ro