padure-ana-maria-plantare-diez-maib_optimized_enhanced.jpg

Tradițional, în luna noiembrie, echipa maib își unește forțele pentru a participa la evenimentul de plantare a copacilor în sectoarele forestiere din țară. Zonele unde se desfășoară activitate sunt alese cu grijă, ținând cont de necesitățile locale, cum ar fi prevenirea alunecărilor de teren sau îmbunătățirea ecosistemelor degradate.

În această ediție, plantările s-au făcut în satul Frumușica. Acolo, comunitatea maib, alături de alți parteneri și voluntari, a contribuit la plantarea Pădurii Prieteniei. E de menționat că nu doar terenul se alege cu mare grijă, ci și puieții sunt selectați pe baza recomandărilor oferite de specialiștii silvici. De exemplu, se analizează care este gradul de eroziune a solului și dacă vor reuși puieții să se adapteze la condițiile locale. 

Alături de angajații maib, la eveniment a participat și reportera Ana-Maria de la diez, care ne povestește în acest articol despre această experiență memorabilă.

Plecarea din Chișinău cu autocarul a fost programată pentru ora 10.30. Destinația noastră era satul Frumușica, comuna Bacioi. În aproximativ 40 de minute am ajuns cu toții la destinație. La fața locului, erau deja multe persoane care veniseră cu mașinile personale. O mare parte dintre angajații maib au participat la eveniment cu întreaga familie, așa că printre cei care au pus umărul la viitoarea pădure s-au regăsit și copii.

Participanții au fost întâmpinați cu gustări și băuturi oferite de partenerii evenimentului. După ce Dumitru, un angajat de la Moldsilva, a susținut un instructaj despre plantarea corectă a puieților, participanții s-au echipat cu instrumentele necesare, s-au împărțit în echipe și au trecut la treabă.

Eu am făcut o echipă cu Igor, unul dintre angajații băncii, care în cadrul companiei este responsabil de instalarea terminalelor maib în diferite magazine și instituții. Împreună cu el, am sădit circa 100 de puieți.

În total, în acea zi, voluntarii au plantat 16 000 de copaci pe un teren de patru hectare de pământ degradat. Echipa noastră s-a descurcat să planteze puieții în mai puțin de o oră. Fiecare participant a avut propriul ritm de lucru, unii chiar asumându-și să planteze mai mulți puieți decât fusese planificat pentru inițial. 

În timpul lucrului, am făcut cunoștință cu unii angajați maib, care și-au împărtășit emoțiile față de acest eveniment. 

„Până acum, am plantat copaci împreună cu clienții din comunitatea maib alto. De data aceasta, am dorit să particip alături de echipa maib, în cadrul acestui eveniment care se organizează anual, în noiembrie. A fost o experiență interesantă. Am ales să particip alături de colegii mei – pentru că este foarte important, atât pentru noi, cât și pentru natură. La urma urmei, folosim hârtie și avem o responsabilitate față de viitor. Plantăm o pădure nouă și contribuim astfel la un viitor mai sustenabil”, mi-a povestit Margareta Solomon, manageră relații cu clienții premium.

„Este deja al treilea an în care particip la plantarea copacilor. Mai ales într-o zi atât de frumoasă, într-o locație deosebită, atmosfera devine cu adevărat specială. Alături de oameni inteligenți, mai ales când îți sunt colegi și îi vezi zi de zi, se creează o atmosferă extrem de plăcută de lucru. Nu ai acea senzație de «of, trebuie să o fac», ci dimpotrivă, cu mare plăcere te implici și vrei să plantezi cât mai mulți copaci. Evenimentul consolidează spiritul de echipă și demonstrează că suntem mereu gata să ne ajutăm unii pe alții”, a spus Emilian Budu, CRM Manager.

Dacă la ediția precedentă evenimentul a reunit în jur de 150 de persoane din cadrul maib, anul acesta numărul de voluntari a crescut considerabil. La plantarea „Pădurii Prieteniei” au participat peste 400 de voluntari din sectorul privat și public, dintre care 100 de persoane au fost angajați maib. Printre participanți s-a numărat și președinta țării, Maia Sandu. 

„Azi, în satul Frumușica, din comuna Băcioi, am dat start campaniei de împădurire din această toamnă. Alături de sute de voluntari am plantat puieți de salcâm și frasin ca să extindem pădurea din zonă. Le mulțumesc tuturor colegilor, localnicilor, tinerilor și reprezentanților asociațiilor și companiilor, dar și tuturor celor care azi, în diferite localități, s-au alăturat generației pădurii, ca să ne putem bucura cu toții de un viitor mai sănătos”, a menționat Maia Sandu.

Alături de angajații maib, la plantarea puieților de copaci au participat președintele băncii, Giorgi Shagidze, prim-vicepreședinta maib, Aliona Stratan, dar și alți vicepreședinți.

Doina Fetco, Directoare Marketing la maib: 

„Pentru maib, viitorul verde al Moldovei este o prioritate. Suntem mândri să contribuim și în acest an la o inițiativă care îmbină ecologia cu implicarea comunitară. Astăzi, împreună cu oamenii maib, cu partenerii noștri și Președinta Maia Sandu, am demonstrat că fiecare acțiune contează și că, împreună, putem construi un mediu mai sănătos pentru generațiile care vin. Ne dorim ca, în timp, astfel de inițiative să inspire cât mai mulți oameni să se alăture acțiunilor cu impact pentru viitorul țării noastre.”

După aproximativ două ore de muncă, evenimentul a luat sfârșit. Activitatea s-a încheiat cu un moment de apreciere a eforturilor partenerilor implicați și cu o sesiune de networking degajată între participanți.

Pentru mine această experiență a fost o premieră, întrucât am participat pentru prima dată la sădirea copacilor alături de un număr atât de mare de voluntari și cred că am făcut o echipă bună împreună cu angajații maib. Pe parcursul activității, am simțit că fac parte dintr-o comunitate de oameni care vor să aducă plusvaloare țării în care locuiesc și să o schimbe spre bine.

La momentul actual, Moldova se confruntă cu o insuficiență de resurse forestiere. Potrivit ultimelor date, gradul de împădurire din țară este în jur de 11 %. Spre comparație, gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7 %. Conform estimărilor făcute de autoritățile naționale, pentru a face față provocărilor de adaptare la schimbările climatice e necesar să avem cel puțin 25 % de teritoriu acoperit cu păduri. 

În acest context, în Moldova a fost lansat și un program național de împădurire, care prevede diverse acțiuni de plantare a copacilor. Alături de autorități, la atingerea unui procent mai mare de împădurire contribuie și sectorul privat, un exemplu în acest sens fiind plantarea Pădurii Prieteniei. 

Maib participă la acest eveniment desfășurat în parteneriat cu asociația obștească „Hai Moldova” pentru al patrulea an consecutiv. Ediția din acest an a fost susținută de maib, Kaufland Moldova, Coca-Cola HBC Moldova și Tucano Coffee.

Preluat de la: diez.md