diez-restaurant-mancare-eveniment-diez-main-logo.jpeg

Te-ai întrebat vreodată unde să găsești cele mai tari evenimente culinare din Moldova? Sau poate vrei să participi la un masterclass cu un chef renumit, dar nu știi unde să începi căutarea? Ei bine, cineva s-a gândit să facă lucrurile mai simple pentru tine, prin lansarea platformei web „Gastronowe”. Hai să îți povestesc cum a apărut ideea pentru acest proiect, cine sunt oamenii din spate și cum funcționează site-ul.

Proiectul „Gastronowe” a fost lansat în septembrie 2024 de doi tineri moldoveni: Alex Bîtcă și Nicu Lupușor. Ei se cunosc de aproape 15 ani, timp în care au colaborat la mai multe proiecte. Deși fiecare a urmat un drum profesional diferit, pasiunea comună pentru mâncare gustoasă și gătit i-a motivat să inițieze acest proiect.

„Gastronowe a început, de fapt, ca o idee de proiect mult mai ambițios, dar cum amândoi avem alte priorități, a fost pus la păstrare pe raftul ideilor nerealizate, pentru zile mai oportune. De data aceasta însă, am decis să facem măcar ceva, iar dacă nu va fi un proiect definitoriu de carieră, măcar să fie unul de pasiune.”

Ideea a venit în momentul în care și-au dat seama că în Moldova nu există nicio platformă unde pot fi găsite evenimente gastronomice interesante, care să asigure experiențe noi.

„Ambii gătim mai mult ca o activitate de relaxare după o zi de muncă. Dar chiar și la acest nivel de amator, când te apuci de gătit, e firesc să tragi cu ochiul la ce fac alții, apoi să vrei să înveți de la ei. Totodată, atunci când poți deja să-ți pregătești acasă preparatele preferate, ieșitul în oraș doar de dragul mâncării nu mai are sens. Așa că începi să cauți experiențe. Și aici a intervenit problema: unde să găsim acele experiențe?”

De cele mai multe ori, tinerii aflau despre diferite evenimente interesante din postările publicate în ziua desfășurării acestora sau chiar după. La un moment dat, au crezut că ar putea exista grupuri foarte restrânse pe rețelele de socializare, unde oamenii erau informați despre acestea. Realitatea, însă, s-a dovedit a fi mult mai simplă – evenimente sunt multe și sunt promovate public, pur și simplu foarte rar apar în feed.

„Abia după ce am urmărit câteva zeci de profiluri legate de gastronomie și am început să interacționez cu ele am început să văd astfel de postări. Și le tot salvam, ca să le am la îndemână data viitoare când voi dori să încerc ceva nou. Așa a luat naștere proiectul «Gastronowe» în forma lui actuală, simplă și neforțată. Pentru că dacă tot salvez aceste evenimente, de ce să nu le postez?” 

Scopul platformei gastronowe.com este de a facilita accesul persoanelor pasionate de arta culinară la diferite evenimente gastronomice, cursuri, noutăți editoriale din Moldova și din lume, idei, sugestii, recomandări, articole tematice curioase.

„Am creat un template pentru postări pe rețele, iar momentan încercăm să nu intervenim prea mult în descrierea evenimentelor, doar clarificăm, traducem sau facem mici ajustări. Organizatorii au stilul lor de a comunica cu publicul și doresc să trezească anumite emoții, așa că nu văd de ce am interveni.”

Proiectul nu are un cadru strict organizatoric, iar rolurile nu sunt definite. Fondatorii sunt ghidați de curiozitate și interesul personal pentru evenimentele gastronomice. Dacă cineva dintre ei descoperă un eveniment care-i place și la care ar merge cu mare drag, îl publică pe site. Conținut propriu cei doi nu creează.

Momentan, pe platformă există nouă rubrici, șapte dintre care sunt dedicate conținutului gastronomic: „Experiențe”, „Ateliere”, „Cursuri”, „Evenimente”, „Literatură”, „Note” și „Extern”. Potrivit lui Alex, acestea au apărut pe parcurs și reflectă mai degrabă temele care le-au stârnit curiozitatea, „fără să fie bătute în cuie”.

„Nu pot spune că există vreo rubrică mai greu de întreținut decât alta. Provocarea este să nu ratăm vreun eveniment fain, așa că am adăugat o formă de contact pe site. Totodată, oricine poate să ne trimită linkuri la evenimente pe rețelele noastre. Între timp, am adăugat și posibilitatea de a vedea evenimentele într-un calendar, pentru că pe site ele sunt postate aleatoriu. Acesta e disponibil pe calendar.gastronowe.com.”

În general, tinerii nu se confruntă cu probleme în gestionarea proiectului, ocupându-se de el mai mult în timpul liber. Cheltuielile sunt suportate integral de ei, iar monetizarea nu este o preocupare deocamdată, deoarece proiectul este abia la început. „Sincer, nici nu știu ce formă va avea săptămâna viitoare și nici nu vreau să-mi bat capul cu asta. Momentan, e o activitate interesantă. Dacă va crește într-un proiect frumos, poftiți la masă, cum s-ar zice.”

Despre fondatori

Alex Bîtcă este specializat în domeniul SaaS (Software as a Service), acumulând peste 10 ani de experiență într-un mix de poziții, inclusiv Customer Success/Experience și Product/Project Management. Relația sa cu gastronomia a început relativ recent, în urmă cu aproximativ doi ani, când a început să gătească mai frecvent. De curând, a decis să împărtășească această pasiune și în mediul online. Aici este pagina sa de Instagram.

Nicu Lupușor, de-a lungul timpului, a realizat numeroase proiecte populare, inclusiv muzică, cărți, jucării, dar și emisiuni radio și TV. Printre cele mai cunoscute proiecte locale create de el se numără AlpacaBox și RadioZum. În plus, fiind pasionat de gastronomie, a fost implicat în mai multe inițiative din acest domeniu. Printre acestea se numără platforma de recomandări de restaurante Panda Pofticioasa (până în 2017), serviciul de livrare de mâncare FoodHouse și restaurantul de tip street-food Letsburg, aflat acum în proiectare. Aici este pagina sa de Instagram.

Preluat de la: diez.md